Rebalansom vojvođanski budžet uvećan za šest milijardi dinara 1foto: Vlada Vojvodine

Pokrajinska vlada je usvojila predlog rebalansa kojim se vojvođanski budžet povećava za skoro šest milijardi dinara, na ukupno 95,16 milijardi i to najviše zbog povećanja prihoda od poreza na dobit, što je oko 5,3 milijarde dinara.

Vojvođanska vlada navodi da će se sredstva u najvećem delu, oko 4,8 milijardi, usmeriti za kapitalni deo budžeta, za završetak važnih investicionih zahvata koji su u toku, kao i za nove projekte.

Dve velike investicije u vodoprivredi obezbediće tehničke mogućnosti za snabdevanje vodom poljoprivrednih površina u okviru dva sistema za navodnjavanje na više od 20.000 hektara.

Za te namene predviđeno je 1,13 milijardi dinara, kao i 143,4 miliona dinara za vodosnabdevanje u šest lokalnih samouprava: Bečej, Bačka Topola, Subotica, Inđija, Senta i Novi Sad.

Za rekonstrukciju starog objekta Kamenice 1, u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici, nabavku linearnog akceleratora za Institut za onkologiju i za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u Vojvodini, predloženo je 1,3 milijarde dinara.

Opredeljeno je 800 miliona dinara za održavanje saobraćajnica na teritoriji Novog Sada, kao i 170 miliona dinara za završetak rekonstrukcije lokalnog puta Stapar–Sivac.

Sredstva u iznosu od 534 miliona dinara namenjena su za tehničko-tehnološko opremanje Radio-televizije Vojvodine što će omogućiti potpuno preseljenje zaposlenih iz starog objekta u novoizgrađeni objekat na Mišeluku.

Za završetak jednog od dugogodišnjih projekata – rekonstrukciju i dogradnju Narodnog pozorišta u Subotici – planirana su sredstva u iznosu od 274 miliona dinara.

Iako je prvobitno bilo predviđeno zaduženje od 450 miliona dinara kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekte unapređenja energetske efikasnosti u objektima javne namene u Vojvodini, u ovoj godini to neće biti učinjeno, pošto još nije zaključen ugovor sa EBRD, a finansijski potencijal pokrajinskog budžeta omogućava da se realizacija projekta energetske efikasnosti započne iz sopstvenih sredstava.

Vojvođanska vlada je navela i da su rebalansom obuhvaćena i ulaganja u domove kulture, osnovne i srednje škole.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.