Rebićeva greška košta građane 150.000 dinara 1Nebojša Blagotić: Foto privatna arhiva

Nezakonito penzionisani policijski inspektor i uzbunjivač Nebojša Blagotić zatražio je ovih dana od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da pokrene disciplinski postupak i suspenduje direktora policije Vladimira Rebića jer nije poštovao sudsku odluku o njegovom privremenom vraćanju na posao, zbog čega je MUP Srbije kažnjen sa 150.000 dinara.

U Blagotićevom zahtevu za pokretanje disciplinskog postupka i udaljenju sa posla Rebića, kao i načelnice Uprave za ljudske resurse Katarine Tomašević, precizira se da je Osnovni sud u Nišu u januaru ove godine svojim rešenjem odredio izvršenje ove novčane kazne, inače izrečene rešenjem istog suda u novembru prošle godine.

Rešenje kojim se Direkciji policije nalaže da Blagotića hitno vrati na posao dok se ne okonča sudski spor koji on vodi zbog prevremenog penzionisanja doneo je Viši sud u Nišu u junu prošle godine u postupku zaštite uzbunjivača.

– Zakon o policiji propisuje da se protiv pripadnika MUP-a koji svojim činjenjem ili nečinjenjem nanese štetu MUP-u u većem iznosu pokreće disciplinski postupak, a on sankcioniše prestankom radnog odnosa. Ja sam od ministra zatražio da se Rebić i Tomašević suspenduju do okončanja disciplinskog postupka i takve odluke. Lično ne verujem da će se to desiti, ali neću odustati od nastojanja da oni budu disciplinski kažnjeni zbog velike štete koju je MUP pretrpeo. I ministar policije, u slučaju nečinjenja povodom mog zahteva, može da odgovara za zloupotrebu službenog položaja, a ostaje mi i obraćanje međunarodnim organizacijama koje se bave vladavinom prava, a zainteresovane su za moj slučaj – kaže za Danas Blagotić, koji je inače bio inspektor kriminalističke policije u sektoru privrednog kriminala u Policijskoj upravi Niš.

Blagotić je, inače, u septembru prošle godine Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Rebića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj jer nije postupio po rešenju niškog Višeg suda iz juna prošle godine o njegovom privremenom povratku na posao koje je doneto u postupku zaštite uzbunjivača. Apelaciono tužilaštvo u Beogradu, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal pre toga, u martu prošle godine, utvrdili su da „nema osnova“ za pokretanje postupka protiv Rebića, predsednika Žalbene komisije Vlade Srbije Veselina Lekića i prethodnog direktora policije Milorada Veljovića, koji je inače potpisao rešenje o Blagotićevom penzionisanju, a protiv kojih je takođe podneo krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu položaja, ali zbog nepoštovanja odluka Upravnog suda i onemogućavanja njegovog rada na poslednjem slučaju.

Upravni sud je u tri presude naveo da je prilikom Blagotićevog penzionisanja prekršen Zakon o policiji, kao i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji propisuje da sam zaposleni odlučuje da li će iskoristiti pravo na prevremenu penziju.

Blagotić nije zahtevao odlazak u prevremenu penziju. On je penzionisan u oktobru 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Veljoviću referisao o operativnoj akciji provere lažnih ugovora osiguravajućih kuća i servisa tehničkih pregleda vozila, u kojoj je uhapšeno 17 osoba.

Prema zapisniku Narodne banke Srbije, iz te kuće je kroz takve ugovore „izvučeno oko 650 miliona dinara“. Blagotić je za naš list kazao da je među uhapšenima bio i J. M, direktor „AS osiguranja“ iz Beograda koji je, kako je rekao, „staro kumstvo porodice Vučić“. Kako saznajemo, istraga o ovom slučaju je preko jednog od osumnjičenih dovela i do odgovornog lica kompanije „Insajder team“ Dragana J. Vučičevića, kao i odgovornog lica kompanije „Adria medija group“ Beograd Aleksandra Rodića.

Oni nisu saslušani pošto je Više javno tužilaštvo u Nišu obustavilo postupak, navodeći kao razlog izjavu „AS osiguranja“ da u ovakvim transakcijama nije oštećeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari