Redžep Seljimi se izjasnio da nije kriv za ratne zločine 1Redžep Seljimi Foto: Screenshot/Kosovo Online

Lider parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova, Redžep Seljimi, izjasnio se danas na prvom pristupanju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da nije kriv ni po jednoj tački optužnice u kojoj se tereti za ratne zločine.

U optužnici, kojom su obuhvaćeni i doskorašnji predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, kosovski političar Jakup Krasnići, Seljimi se tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Njih četvorica, kao nekadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optužuju se za zločine počinjene u 34 nelegalna pritvora na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno. Tači, Veselji i Krasnići su se već izjasnili da nisu krivi.

Nakon što je sudski službenik pročitao optužnicu, Seljimi je izjavio da je kao član kosovskog parlamenta bio protiv osnivanja suda u Hagu.

– Mi smo hteli da se pravda vrši, ali da to rade institucije na Kosovu – rekao je, između ostalog, Seljimi i naveo da je optužnica nepravedna i netačna prema njemu.

– Mi ćemo pokazati da smo bili narod koji se borio za slobodu. Naša borba je bila čista i pravična. Uvereni smo da OVK nema nikakve veze sa krivičnim poduhvatom protiv Srbije, koja je nanela samo zlo mojoj zemlji, ubistva, poniženje i genocid – rekao je Seljimi.

Na pitanje sudije da li je kriv za krivična dela za koja se tereti, Seljimi je izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari