Egipatski predsednik Mohamed Morsi ukinuo je kontroverzni dekret na osnovu kojeg je prisvojio značajno veća ovlašćenja, a što je dovelo do gnevnih demonstracija i šest izgubljenih ljudskih života tokom tih protesta. Međutim, kako je juče javio Bi-Bi-Si , novinarima u Kairu je rečeno da će se sporni referendum o nacrtu novog ustava Egipta ipak održati kao što je planirano – 15. decembra. Morsi je u subotu zadužio šest osoba da „promene ustavnu deklaraciju“, čije je donošenje poslužilo kao povod za proteste širom Egipta. Grupu eksperata čine pravnici i političari.


„Ustavna deklaracija je od ovog trenutka poništena“, rekao je novinarima Selim Al-Ava, islamski političar koji je bio određen da izvesti javnost o onom što se Morsi u subotu uveče dogovorio sa grupom političara i javnih eksperata. Al-Ava je takođe kazao da će se referendum o novom ustavu ipak održati, „zato što predsednik nema zakonska ovlašćenja da ga odloži“, navodi Beta.

Izjava premijera je usledila nakon izjave glavne opozicione koalicije, Fronta nacionalnog spasa da će nastaviti proteste protiv Morsija. „Raspoloženje egipatskog naroda više je orijentisano prema generalnom štrajku“, izjavio je predstavnik opozicije Mohamed Abu el Gar. Ta koalicija, koja želi da i dekret i referendum budu opozvani, saopštila je juče da je povlačenje dekreta „nedovoljan korak“.

Politička organizacija Omladinski pokret 6. aprila saopštila je da povlačenje predstavlja „politički manevar“ radi zavaravanja naroda. Morsi je dekretom od 22. novembra stavio sebe iznad sudske vlasti. Egipatska vojska poručila je da se politička kriza u toj zemlji mora rešiti dijalogom i da će, u suprotnom, uslediti „katastrofalne posledice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari