Rehabilitacija četničkog komandanta Nikole Kalabića postala pravosnažna 1Foto: Wikipedia/Saša Stefanović

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikole Kalabića.

Apelacioni sud je u saopštenju koje je prenela Radio-televizija Srbije naveo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da Kalabić nije sarađivao sa okupatorom i da je neosporno utvrđeno da ne postoji nijedan pisani dokument u kome se reguliše saradnja Kalabića sa nemačkom vojnom silom.

Prema navodima suda, odluke Državne komisije o Kalabiću imaju oblik administrativnog obrasca koji sadrži lične podatke o njemu, kao i opis navedenog zločina koji mu se stavlja na teret, ali nisu donete po određenoj formalnoj proceduri, odnosno da njihovom donošenju nije prethodio postupak u kom su izvođeni dokazi uz prisustvo optuženog i branioca.

„Iz navedenih razloga, prvostepeni sud je pravilno zaključio da su navedene odluke Državne komisije bile motivisane političkim i ideološkim razlozima“, ocenio je Apelacioni sud.

Sud je ocenio i da je Kalabić bio lišen najelementarnijeg prava – „prava na život, kao i prava na imovinu, te su se stekli uslovi za njegovu rehabilitaciju“.

Više nevladinih organizacija i stranaka osudilo je prvostepenu odluku o rehabilitaciji Kalabića, uz ocenu da je reč o „osvedočenom ratnom zločincu i četničkom komandantu“, kao i da bi njegova rehabilitacija aktivno podsticala istorijski revizionizam i negirala kolaboracionizam četničkih snaga sa Nemcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari