Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uplatilo je Inđiji sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije keltskog naselja. Prestonica Kelta u petom veku pre nove ere nalazila se na lokalitetu inđijske opštine, što potvrđuju naučni radovi i predmeti nađeni na ovom lokalitetu.


Tako bi opština Inđija nakon projekta Tematskog muzeja „Leslend“ koji treba da bude u službi zaštite geološkog nasleđa i turističke valorizacije lesnih profila Starog Slankamena, jedinstvenih u Evropi, vrlo brzo mogla da bude turistički prepoznatljiva po još jednom projektu.

Turistička organizacija opštine Inđija u saradnji sa arheologom dr Radovanom Kovačevićem, konkurisala je sa ovim projektom koji je dobio zeleno svetlo za sufinansiranje iz Ministarstva.

– Reč je o veoma interesantnoj istorijskoj priči sa bogatim arheološkim nasleđem, uz primenu savremenih metoda revitalizacije mini keltskog naselja, tačnije, prestonice Kelta. Ovim možemo unaprediti turističku ponudu Srbije i regiona. Na lokaciji pored starog novosadskog puta bile bi postavljene drvena i kamena keltska kuća sa pratećim elementima imanja, objekat u kojem je bilo sedište uprave, kovnica novca, jedan mini muzej sa eksponatima iz tog vremena ali i iz perioda Rimljana i drugih naroda koji su živeli na ovim prostorima. Pred očima građana oživeli bi period davne istorije, kaže Boris Paško, direktor Turističke organizacije opštine Inđija i napominje da će se sa pripremama za realizaciju ovog projekta krenuti odmah posle Nove godine.

Prema rečima dr Radovana Kovačevića samo Italija i Srem imaju antičke lokalitete i jedinstveno kulturno-istorijsko nasleđe.

– Opština Inđija leži na neverovatnom istorijskom blagu ali postoji opasnost da kultura koja je stvarana 2.000 godina nestane ako se ne povede računa o tome. Jedan od načina da se sačuva je oživljavanje mini keltskog naselja, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari