Austrijski državni budžet sa deficitom od 9,5 milijardi evra je u 2010. godini dostigao 15-godišnji rekord. Prema nekim analizama, na ovakav deficit je u znatnoj meri uticalo prekoračenje troškova ulaganja u državne železnice, kao i špekulacije s fondom za izgradnju stanova u pokrajini Burgenlad.


Glavni deo, međutim, snosi spoljna trgovina, čiji se deficit već punih devet decenija nadvija nad Austrijom. Odnosno, od 1920. godine, kada je, računajući u evro valuti iznosio 800.000 evra. Spoljna trgovina je jedini pozitivni saldo, od samo 300 miliona evra, imala u 2002. godini, u vreme ekspanzije prometa sa zemljama Istočne Evrope i manipulacija u načinu prikazivanja podataka koje je izveo tadašnji ministar finansija Karl-Hajnc Graser.

Prema podacima državnog biroa Statistik Austria, izvoz austrijskih firmi je 2010. vredeo 109 milijarde evra i bio za 16 procenata veći od izvoza u prethodnoj godini. Uvoz je 2010. dostigao 113 milijarde evra. Tako je prošla godina završila sa spoljnotrgovinskim deficitom od 4,26 milijarde evra. Na ovakav rezultat, u najvećoj meri je uticao promet u okviru zemalja EU, sa kojima je ostvaren deficit od 5,3 milijarde, dok je sa zemljama „trećeg sveta“ postignut suficit od preko jedne milijarde evra.

Da bi se državne finansije kako-tako izbalansirale i održao socijalni mir, rešenje je nađeno u kreditima. Dok se tokom prošle godine pretpostavljalo da će se uz povećanje od 10,3 milijarde, državni dug u 2010. zadržati na oko 198 milijardi evra, desilo se da je krajem godine Austrija, država sa 8,3 miliona stanovnika, dostigla dugovanje od punih 205,2 milijarde evra (ili 72,3 odsto bruto nacionalnog proizvoda). Dugovanje, za koje je državna kasa na ime kamata u toku prošle godine morala da uplati punih 7,8 milijarde evra. Zanimljivo je da u ukupnim državnim dugovima, kako je saopšteno, svaki građanin Austrije učestvuje sa 1.900 evra duga u Austrijskim železnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari