Takmičarska komisija Zadružnog saveza Srema objavila je ko su najbolji sremski poljoprivrednici za prošlu godinu. Tokom 2008. godine više od 350 poljoprivrednika učestvovalo je u tradicionalnom, 36. po redu, takmičenju u postizanju visokih prinosa. I u teškoj godini ostvareni su odlični rezultati, ocenila je komisija.

Najbolji u ratarskoj proizvodnji na površinama većim od tri hektara su: Nebojša Dragojlovićiz Golubinaca, sa prinosom pšenice 8.903 kilograma po hektaru, Milivoj Stajićiz Golubinaca u proizvodnji kukuruza od 15.904 kilograma po hektaru, Radovan Vukašinovićiz Kraljevaca u proizvodnji šećerne repe od 95,06 tona po hektaru, Spasoje Marđeloški iz Vognja sa prinosom soje od 4.462 kilograma po hektaru i Borislav Baraćiz Šašinaca u proizvodnji suncokreta s prinosom od 4.296 kilograma po hektaru.

Na površinama manjim od tri hektara najuspešniji su Ratko Miloševićiz Platičeva (pšenica, prinos 9.820 kilograma po hektaru), Tomislav Stanojčev iz Iriga (kukuruz, prinos 16.380 kilograma), Nemanja Međedovićiz Martinaca (šećerna repa, prinos 95,84 tone), Radoslav Tomićiz Kraljevaca(soja, prinos 4.920 kilograma) i Ranko Miloševićiz Platičeva (suncokret, prinos 4.520 kilograma po hektaru).

U proizvodnji kravljeg mleka najbolji je Jovan Popovićiz Šašinaca, jagnjećeg mesa Miodrag Pavkovićiz Kukujevaca, grožđa Vasilije Neškovićiz Jaska, duvana na većim površinama Mile Gajićiz Ljukova, duvana na manjim površinama Dušan Mrđa iz Ljukova, paradajza Rodoljub Mirosavljevićiz Erdevika, crnog luka Zoran Radićiz Grabovaca, lubenica na većim površinama Ranko Miloševićiz Platičeva, lubenica na manjim površinama Zoran Andrićiz Grabovaca, dinja na većim površinama Goran Novakovićiz Dobrinaca, dinja na manjim površinama Đorđe Tomićiz Dobrinaca, jabuka Svetozar Ćirićiz Rivice, bresaka Svetozar Brkićiz Rivice, tritikalea na većim površinama Draško Danilovićiz Kuzmina, tritikalea na manjim površinama Živan Karastankovićiz Kuzmina, ječma Dejan Malenkovićiz Šašinaca i ovsa Stevan Vidovićiz Golubinaca, dok je u proizvodnji tritikala najbolji bio Draško Danilovićiz Kuzmina sa prinosom od 9.705 kilograma po hektaru.

Nagrade najboljima biće uručene krajem februara na tradicionalnom velikom Saboru poljoprivrednika rekordera Srema.

Najveći robni proizvođači

Najveći robni proizvođači među poljoprivrednicima su: Željko Hajdukoviću proizvodnji kravljeg mleka, Miodrag Pavković iz Kukujevaca u proizvodnji jagnjećeg mesa, Pavle Nenadović iz Vognja u proizvodnji pšenice, kukuruza i soje i Miodrag Lazićiz Golubinaca u proizvodnji šećerne repe i sunocokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari