Relić (Udruženje noćnih barova i klubova): Kovid propusnice opravdane 1Foto: N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da bi u Srbiji mogle biti uvedene kovid propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte, što bi po rečima Miše Relića, predsednika Udruženja noćnih barova i klubova, bila opravdana mera.

– Mi smo u maju predložili takvo rešenje. Imamo dve opcije ili da ne radimo ili da radimo sa kovid sertifikatima. Ako ceo svet radi tako, ne vidim zašto i mi ne bismo mogli  – kaže Relić, dodajući da će njegovo udruženje danas imati sastanak nakon koga će biti dato i saopštenje o eventualnom uvođenju kovid propusnica.

Kovid propusnice do sada su uvele mnoge evropske zemlje i one podrazumevaju da u ugostiteljske objekte, ali i u pozorišta, muzeje kao i na sportske utakmice i druga veća okupljanja mogu ući osobe koje su ili primile dve doze vakcine protiv kovida, ili preležale kovid u poslednjih šest meseci, ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test ne stariji od 48 ili 72 sata.

Govoreći o kovid sertifikatima i njihovoj primeni u Srbiji, premijerka Brnabić pre svega je izdvojila restorane, kafiće, noćne klubove. Ona nije pominjala ustanove kulture, kao ni sportske događaje, koji nose poseban rizik od zaražavanja pogotovu u zatvorenim prostorima.

Kako je kazala predsednica Vlade, konačna odluka biće doneta „za koji dan“, dodajući da kovid propusnice mogu biti uvedene samo za neesencijalne delatnosti odnosno mogu da važe za ona mesta u kojima boravak nije neophodan, što znači da neće biti potrebne za ulazak u markete.

Uvođenje kovid propusnica prethodno je podržala većina lekara iz Kriznog štaba ali i Udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Istovremeno, i pravnici sa kojima je Danas razgovarao bili su saglasni da je ovakva mera opravdana i da ne bi bila kršenje Ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari