Vrtoglavi uspon jednog fizioterapeuta: Od popisivača do direktora jedne važne državne institucije 1Foto: Sajt Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

O sudbini oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji ubuduće će brinuti novi direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović nakon što se dosadašnja direktorka penzionisala.

U postavljanju mladog Ognjenovića na mesto prvog čoveka Fonda ne bi bilo ništa neuobičajeno, s obzirom da je proteklih godina radni staž sticao na mestu zamenika iste institucije.

Međutim, novo imenovanje izazvalo je reakcije i niz pitanja u javnosti, s obzirom da 32-godišnji Ognjenović ima diplomu fizioterapeuta, nešto kasnije i završenu Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, što ipak nije dovoljno za poziciju na koju je izabran, bar po Statutu PIO fonda, u kom se za direktorsko mesto traži visoko obrazovanje iz naučne oblasti ekonomske ili pravne nauke.

Najzanimljivije pitanje je stoga kako je Ognjenović, na prvom mestu, stigao do pozicije zamenika direktora Fonda.

U zvaničnoj biografiji navedeno je da je Relja Ognjenović rođen 1990. u Prizrenu, te da je 2009. završio Medicinsku školu „Beograd“ – zvanje fizioterapeutski tehničar, zatim, završio je i Visoku sportsku i zdravstvenu školu – smer Strukovni fizioterapeut 2012. godine, a 2015. godine Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

„Poseduje sertifikat Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – ‘Podsticanje preduzetničkog duha kod mladih’, kao i sertifikat Ministarstva omladine i sporta za učešće u projektu ‘Omladinski aktivizam – gde sam tu ja'“, piše u biografiji.

Prvo radno iskustvo stekao je 2011. obilazeći teren – kao popisivač u Republičkom zavodu za statistiku. Stažirao je u dva dela, tri meseca u toku 2013. u Zavodu za zaštitu radnika MUP-a kao strukovni fizioterapeut, a zatim i tri meseca u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, ortotiku i protetiku.

Sa toliko radnog iskustva, Ognjenoviću predstoji još mnogo godina radnog staža da stigne do penzije, i jeste logično pitanje kako će on raspolagati novcem upravo naših penzionera, a raspolagaće budžetom od šest milijardi evra.

Od 2014. godine obavljao je funkciju člana Veća gradske opštine Voždovac zaduženog za saobraćaj, asfaltiranje i javni prevoz, a 2016. je izabran za člana Veća gradske opštine Voždovac, piše u biografiji. Može da se pretpostavi da upravo sa tim političkim angažovanjem počinje i njegov brzi put do prilično uspešne karijere.

Ipak, iako se tako malo zna o novopostavljenom direktoru PIO fonda, istraživački mediji su pisali o njemu kada se, 2020, usred pandemije, našao u središtu afere, kada je umesto direktorke, sklopio sumnjivu nabavku zaštitne opreme vredne 180 miliona dinara.

S obzirom da je taj sumnjivi posao sklopio sa firmom „Aseco“, u kojoj je jedan od direktora premijerkin brat Igor, te da mediji pišu da se Ognjenović druži i sa sinom predsednika Aleksandra Vučića, onda i nije čudan njegov munjeviti uspon do direktorskog mesta.

Iako se o Ognjenoviću ne može mnogo toga saznati na internetu, on ipak ne zaboravlja da se oduži matičnoj stranci, pa se na njegovom, ali i zvaničnom Instagram nalogu SNS-a može videti i kako je nedavno, u prsluku stranke, delio sugrađanima drva za zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari