Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sutra će završiti obilazak svih 14 televizija koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju, nakon čega će, do kraja meseca, odlučiti koje četiri će u narednih osam godina imati pokrivenost na teritoriji čitave Srbije.

Poslednji dan je rezervisan za televiziju Pink, a njen vlasniki Željko Mitrović izrazio je za Danas očekivanje da će ružičasta televizija ponovo dobiti frekvenciju, uz konstataciju da ako se to ne desi, više neće ni konkurisati.

Prethodnih dana obilažene su sve televizije koje su konkurisale za naciolanu pokrivenost, među njima i Prva, B92 i N1, koja se prvi put našla u ovakvoj trci.

Direktor programa N1 Igor Božić ocenjuje za Danas da je poseta članova Saveta REM-a, s obzirom da je nikada do sada nisu imali, bila krajnje korektna.

– Obišli su prostorije, pitali su ljude šta rade, čime se bave… Delovalo mi je kao čisto protokolarna poseta da bi se uverili da je sve ono što smo u elaboratu napisali tako. Nije bilo nekih provokativnih pitanja, sve je proteklo normalno i uobičajeno. U poseti su bila tri člana Saveta, izvršna direktorka REM-a i pravni zastupnik. Nije bilo ništa van onoga što je za sada tema, sve je bilo uobičajeno i formalno – ističe Božić za Danas.

Posetom REM-a zadovoljan je i Srđan Milovanović, vlasnik Prve i B92, čije prostorije je Regulatorno telo posetilo juče.

– Naravno da očekujem produžetak nacionalnih frekvencija za TV B92 i Prvu, kao i za radio Play – poručio je Milovanović za Danas.

Na pitanje kako bi ocenio jučerašnju posetu članova Saveta REM-a, odgovorio je sa – profesionalnu.

– Članovi REM-a su se uverili u stručnost zaposlenih, novu vrhunsku opremu i produkcione kapacitete – istakao je Milanović.

Zamerke nije imao ni vlasnik Pinka Željko Mitrović, koji je u trci za nacionalnu frekvenciju konkurisao sa dva kanala – Pink i Vesti.

On je za naš list naveo da ako ružičasta televizija ne dobije frekvenciju, za nju više neća konkurisati.

– Važno je da sve bude po pravilima i zakonu. Verujem da će u sutrašnjem obilasku Pinka od strane REM-a svi biti pozitivno iznenađeni sa prezentacijom tehničkih i studijskih kapaciteta, jer sam siguran da ovog trenutka ni BBC ni RTL nemaju bolje i kvalitetnije studijske i ostale tehničke kapacitete – poručio je Mitrović.

Prema njegovim rečima, po svom obimu, ti kapaciteti su dovoljni ne za jednu „već za 10 nacionalnih televizija“.

– Ovo je definitivno poslednji konkurs na kome TV Pink učestvuje, jer za manje od par godina biće obesmišljena dozvola za nacionalno pokrivanje. Danas je kablovska penetracija u Srbiji oko 85 odsto, kad bude prešla 95 procenata verujem da ni jedna komercijalna televizija više neće tražiti dozvolu za nacionalno pokrivanje jer se to upravo desilo i u drugim zemljama. U Sloveniji su i POP TV i Kanal A, dve liderske televizije, vratile svoje dozvole za nacionalno pokrivanje kad je kablovska penetracija prešla 95 odsto – navodi Mitrović.

Naš sagovornik je prošle sedmice, zajedno sa još 13 direktora odnosno glavnih urednika televizija, predstavljao elaborat i odgovarao na pitanja članova Saveta REM-a na osnovu kojih će oni odlučiti koje televizije će ubuduće imati nacionalnu frekvenciju.

Iz REM-a nam je nezvanično potvrđeno da će se razgovori na terenu, u prostorijama televizija, završiti sutra, a da će do 1. avgusta biti poznato koje televizije će dobiti nacionalnu pokrivenost.

Podsetimo, REM je raspisao konkurs za četiri nacionalne TV frekvencije i isto toliko radijskih. Trenutno pravo na nacionalno pokrivanje TV signalom u Srbiji imaju četiri televizije: Pink, Hepi, Prva i B92 u vlasništvu trojice biznismena: Željka Mitrovića, Predraga Rankovića Peconija i Srđana Milovanovića.

Konkurs za upražnjenu, petu frekveniciju na kojoj je emitovan program TV Avala još nije raspisan. Država bi od pete frekvencije mogla godišnje da zaradi million evra, a ona je već devet godina neraspoređena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari