Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sutra će završiti obilazak svih 14 televizija koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju, nakon čega će do kraja meseca odlučiti koje četiri TV će u narednih osam godina imati pokrivenost na teritoriji čitave Srbije.

Poslednji dan je rezervisan za televiziju Pink, a njen vlasnik Željko Mitrović izrazio je za Danas očekivanje da će ružičasta televizija ponovo dobiti frekvenciju, uz konstataciju da ako se to ne desi, više neće ni konkurisati.

– Važno je da sve bude po pravilima i zakonu. Verujem da će u sutrašnjem obilasku Pinka od strane REM-a svi biti pozitivno iznenađeni sa prezentacijom tehničkih i studijskih kapaciteta, jer sam siguran da ovog trenutka ni BBC ni RTL nemaju bolje i kvalitetnije studijske i ostale tehničke kapacitete – poručio je Mitrović.

Prema njegovim rečima, po svom obimu, ti kapaciteti su dovoljni ne za jednu „već za 10 nacionalnih televizija“.

– Ovo je definitivno poslednji konkurs na kome TV Pink učestvuje, jer za manje od par godina biće obesmišljena dozvola za nacionalno pokrivanje. Danas je kablovska penetracija u Srbiji oko 85 odsto, kad bude prešla 95 procenata verujem da ni jedna komercijalna televizija više neće tražiti dozvolu za nacionalno pokrivanje jer se to upravo desilo i u drugim zemljama. U Sloveniji su i POP TV i Kanal A, dve liderske televizije, vratile svoje dozvole za nacionalno pokrivanje kad je kablovska penetracija prešla 95 odsto – navodi Mitrović.

Naš sagovornik je prošle sedmice, zajedno sa još 13 direktora odnosno glavnih urednika televizija, predstavljao elaborat i odgovarao na pitanja članova Saveta REM-a na osnovu kojih će oni odlučiti koje televizije će ubuduće imati nacionaln frekvenciju.

Iz REM-a nam je nezvanično potvrđeno da će se razgovori na terenu, u prostorijama televizija, završiti sutra, a da će do 1. avgusta biti poznato koje televizije će dobiti nacionalnu pokrivenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari