Reputacija kao usud vremena sadašnjeg 1Novak Đoković Foto: BETAPHOTO AP Photo/Darko Bandić

Novak Đoković sleteo je u Beograd posle deportacije iz Australije.

Izbegao je novinare i građane zbog odluke da neko vreme neće davati izjave oko celog slučaja.

To je dobra odluka njegovog PR tima.

Upadljivo, na aerodromu ga nije dočekao niko od zvaničnika Srbije.

Pretpostavka je da se čuo sa nekima i da su imali najavu da se neće zvanično obraćati.

Podrška Novaku, prilikom dolaska, samo promenom natpisa na jednoj kuli u Beogradu na vodi, u situaciji u kojoj ga srpski narod svim srcem podržava, a pred izbore, navodi na zaključak da direktne podrške od srpskih zvaničnika ipak nema.

Ono što ne može ostati nezapaženo jeste da se na poslednjoj konferenciji Kriznog štaba Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, na neki način ogradio od Novaka.

Na pitanje novinara Rojtersa i CNN o sertifikatu i pozitivnom rezultatu koji je izdao Institut za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, odgovorio je da je Đoković isti dan u kasnim večernjim satima, 16. decembra 2021, dobio apsolutno validnu potvrdu, a za to kada je imao uvid u rezultat njega treba da pitaju.

Takođe je dodao da Srbija nema sankcije za one ljude koji krše mere izolacije.

I pored neshvatljivih odluka australijske Vlade i maltretiranja  Đokovića, ovaj komentar koji je došao kod kuće, zapravo je najveći udar za njegovu reputaciju.

Iz svedočenja Gojkovića zaključuje se da je Đoković bio pozitivan i da je tako zaražen išao među ljude i čini se namerno ih dovodio u opasnost.

Đoković se jeste izvinio zbog kretanja i susreta sa ljudima nakon zaražavanja, ali tek nakon što je njegov test izašao u javnost.

Znači kasno.

Takođe, on nije vakcinisan, što je u borbi protiv novog virusa u ovom trenutku nedopustivo.

Sve to naneće veću štetu njegovoj reputaciji nego odluke svih sudova i država.

Lakost / Lacoste, jedan od njegovih najvećih sponzora sa godišnjom cifrom od 30 miliona dolara, saopštio je da će što je pre moguće stupiti sa njim u kontakt, „da razmotrimo događaje koji su pratili njegovo prisustvo u Australiji“.

U isto vreme Francuska donosi odluku i da na Rolang Garosu mogu da nastupaju samo vakcinisani igrači.

Zbog  slučaja Novako Đoković, kako australijski mediji prenose, sve više gledalaca vraća karte i zahtevaju refundaciju novca.

Procene su da oko 25 odsto gledalaca želi da vrati karte. Zapravo, na gubitku su i Australija i Đoković.

U perspektivi videćemo kako će Australija, kao jedan akter u ovom sporu, i Đoković kao drugi, upravljati svojom reputacijom koja im je svakako sada poljuljana.

SPAŠAVANJA FAMILIJE: Najbolja firma, kako Britanci zovu kraljevsku familiju, upravlja reputacionim rizicima i sprečava nastanak takve krize.

To je slučaj princa Endru, mlađeg sina britanskog monarha.

Kraljica Elizabeta II zarad očuvanja monarhije „odrekla“ se rođenog sina.

Donela je odluku da mu se oduzmu sve javne dužnosti, kraljevska, kao i sve vojne titule, porodična apanaža od 342.000 dolara godišnje, nakon suočavanja sa građanskom tužbom koju je sudija u Njujorku prihvatio, a kojom se Endru tereti za seksualno zlostavljanje Virdžinije Džufri), još pre 20 godina, kada je bila tinejdžerka.

Posle ovakve odluke kraljice, Endru će da se brani kao privatni građanin.

Kraljevski biografi primetili su da je ovaj sin često viđen kao miljenik svoje majke.

Ali 95-godišnja kraljica takođe je insistirala, tokom svoje duge vladavine, da su dužnost, služba, čast i očuvanje monarhije najviši prioriteti.

Za razliku od Balkana gde se članovi porodice političara i javnih ličnosti brane bez obzira na skandale i činjenicu što su punoletni, britanska kraljica voleli je ili ne, preduzima sve mere kako bi se obezbedio kontinuitet njenog društva i države.

To je sigurno jedan od elemenata zbog čega je Britanija vekovima jedna od najozbiljnijih i najjačih država sveta.

KONTRADIKTORNE PORUKE JEDNAKO GUBITAK KREDIBILITETA: Pre nekoliko dana, posle dužeg vremena oglasio se Krizni štab u vezi sa svojim navodnim odlukama oko pandemije.

Uvažena koleginica potpisnice ovih redova, inače, insistira da ovo telo zovemo samo Štab, zbog gubitka kredibiliteta i uticaja koje u ovom trenutku ima kod građana.

Vođenje ove krize u Srbiji zapravo liči na parodiju. Ne može da se svede ni na pogrešan način komunikacije u krizi, jer strategija očigledno postoji.

Ali tu strategiju ne vodi Štab, kao i javnu i kriznu komunikaciju većine institucija u ovoj zemlji.

Cilj je ne zameriti se većini glasača i naravno dobiti najviše glasova na izborima. Iskrena komunikacija i čestit pristup zdravlju u drugom su planu.

To će sigurno doći na naplatu.

Prema proceni gorepotpisane neće proći mnogo vremena do takvog raspleta.

Imala bi drugi stav da su Vlada i Štab izašli u javnost, kao npr. Izrael, i rekli da je njihov cilj masovno prokužavanje stanovništva zarad stvaranja kolektivnog imuniteta.

To bi bilo korektno prema svojim građanima.

Ali ne, tzv. stručni (šta god to značilo) deo Štaba je za uvođenje oštrijih mera, a politički protiv. A građani Srbije sve bolesniji.

KRIZNI (ŠTAB): Prolaze i dani izolacije i lečenja od korona virusa, po drugi put zaražene autorke ovogo teksta od pojave pandemije.

Dijagnozu je, i pre testiranja, dala doktorka, jedna od junakinja ove pandemije iz Gradskog zavoda za tuberkulozu, koja je samo na osnovu simptoma koje je dobila porukom, rekla: To je omikron. I bi omikron, nakon testiranja brzim testom u privatnoj laboratoriji.

I, onda dolazimo u situaciju da sebi postavljamo pitanja i da tražimo odgovore na logične stvari, koji nikad nisu stigli od države i Štaba.

* Da li je, nakon testiranja u akreditovanoj privatnoj laboratoriji brzim testom, pozitivan nalaz ušao u brojku od više od 13.693 zaraženih, koliko je zabeleženo 11. januara 2022. godine? Novinarka koja prati ovu temu odgovara pozitivno. Mi, ostali, ne znamo.

* Da li je rezultat ušao u državnu bazu na osnovu koga može da se produži zeleni sertifikat. Ista novinarka tvrdi da ne ulazi?!?

* Da li sutra otići u državnu ambulantu, sigurno čekati nekoliko sati kako bi ste ušli u sistem, nadajući sam da ste još pozitivni i da nećete usput zaraziti više ljudi? Nerazumljivo i nehumano prema građanima Srbije.

* Kako je moguće da su ambulante dobile akreditaciju od iste države, a da ih, što se tiče kovida država ne prepoznaje kao relevantne. Verovatno postoji neki viši interes, na primer, naplata testova između proizvođača i države. I šta mi, narod, da radimo?

* Treću dozu posle ovakve sage sa koronom sigurno se ne može dobiti neko vreme, a u međuvremenu isteći će zaleni sertifikat i onda ulazite u tzv. sivu zonu. Neozbiljno od države čiji smo građani.

* Doktori iz državnog sektora na izmaku su snaga. Svaka im čast na trudu, hrabrosti i strpljenju. Njih bi smo kao privatnici želeli da plaćamo. Zbog čega država ne priznaje rezultate iz privatnog sektora koji se takođe plaćaju? D-Dimer, recimo, u državnoj laboratoriji i ne možete da uradite, već morate u privatnoj. Istovremeno, hronični bolesnici ne mogu da se leče „o državnom trošku“. Većina redovnih pregleda im je otkazana i sada i u protekle dve godine. Oni što imaju novaca spas nalaze u privatnom sektoru. Znači, ljudi iz privatnog sektora, koji redovno plaćaju zdravstveno, penziono, poresko… za sve građane ove države, izdržavaju ogroman državni aparat, pride privatno plaćaju za preglede i analize za svoje ukućane. Nelologično i nehumano prema građanima.

I posle svega nije ni čudo što tzv. Krizni štab, sa punim pravom, svako u Srbiji može zvati samo Štab. Upravljanje kriznim situacijama kontradiktornim porukama dovodi do gubitka integriteta, reputacije i slabljenja svakog uticaja.

Autorka je konsultantkinja za strateške komunikacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari