Rešenja iz kombinovanog testa 1Foto: Vesna Andrić

Učenici danas su polagali kombionovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Preliminarni rezultati biće objavljeni u nedelju, a konačni 23. juna.

Rešenja iz kombinovanog testa možete pogledati na linku.

U predhodna dva dana polagali su test iz maternjeg jezika i iz matematike. Nekome je bila teška geometrija, nekome račun, ali su đaci saglasni da je završni ispit iz matematike bio teži od srpskog. Poslednja tri zadatka bila su „rezervisana“ samo za najbolje, pa su osmacima bila i najteža.

– Test je ove godine bio odlično odmeren, nije bilo „trik“ zadataka, a sastavljači su pogodili baš ono što treba. Prošle godine je zahtevano od učenika da mnogo pišu i deca nisu stigla da podebljaju odgovore hemijskom olovkom, zbog čega im ti zadaci nisu bili priznati. A podebljavanje nije suština matematike. Nije zahvalno procenjivati, ali mislim da bi vrlo dobri i odlični učenici trebalo bez ikakvih problema i sumnji u sebe da reše prvih 16 zadataka. Poslednja tri ili četiri zadatka su sa naprednog nivoa standarda postignuća i u njima se traži funkcionalno znanje – kaže za Danas Predrag Terzić, nastavnik matematike u OŠ „Jovan Miodragović“.

Andrea Tadić, učenica OŠ „Vladislav Ribnikar“ kaže da test iz matematike nije bio težak i da je prvih 10 ili 12 zadataka svako mogao da reši. NJoj je najviše muke zadao zadatak sa uglovima, ali veruje da će školovanje nastaviti u bilingvalnom odeljenju Treće beogradske gimnazije, gde je već položila prijemni ispit. Za učenicu generacije ove škole Nataliju Gvozdenović matematika je prošla bez problema i očekuje maksimalan broj bodova, ali kaže da joj je test iz srpskog jezika bio teži. Planira da upiše prirodno-matematički smer u Trećoj gimnaziji. Ova škola prva je na listi želja i njenog vršnjaka Vanje Vujadinovića koji je zadovoljan kako je rešio zadatke iz srpskog i matematike. Rekao nam je da se za malu maturu spremao od početka drugog polugodišta, a pored nastavnika iz njegove matične škole koji su držali pripreme, imao je pomoći i privatnog profesora.
– Test iz matematike je bio i lak i težak. Najteža je bila geometrija, jer teško pamtim formule. Nadam se da ću imati dovoljno poena da upišem ugostiteljsku školu – kaže Dejan Gutić.
Direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar“ Snežana Knežević kaže za Danas da je i drugi dan testiranja protekao bez problema. U ovoj školi završni ispit polaže 137 osmaka, a prema preliminarnim rezultatima iz srpskog jezika šest učenika je osvojilo maksimalan broj bodova, 27 đaka ima 19 i 19,5 poena, a 133 preko 10 (od mogućnih 20).

Pomoćnica ministra za osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković prisustvovala je juče početku polaganja završnog ispita iz matematike u OŠ „Filip Filipović“.

– Trudili smo se da i ove godine imate dovoljno vremena ali i da test ne bude pretežak. Molim vas da se koncentrišete, da verujete u sebe. Ja verujem da ste tokom dosadašnjeg školovanja usvojili dovoljno znanja da na današnjem ispitu postignete dovoljno dobre rezultate – poručila je Nedeljkovićeva đacima.

Bez nepravilnosti

Prema podacima iz školskih uprava testiranje je proteklo u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti. Supervizori i dežurni nastavnici koji su pratili sprovođenje testiranja radili su u punom sastavu uz poštovanje procedure, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari