Restauriran Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918. u Požarevcu 1Foto: RZZSK Smederevo

U organizaciji Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo završeni su radovi na realizacija projekta Sanacija i restauracija Spomenika srpskim vojnicima 1912-1918. godine u Požarevcu započeti u julu mesecu tekuće godine, prenosi Podunavlje.info.

Radove na restauraciji spomenika izvodio je vajar Miodrag Samardžić za firmu „Granit-Liješće“ d.o.o. iz Sremske Mitrovice, čija ponuda je kao najpovoljnija izabrana u postupku javne nabavke Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Restauracija spomenika je obuhvatila čišćenje skulpture i postamenta od površinskih naslaga raznih nečistoća, mikroorganizama i tragova ranijih intervencija mehaničkim i hemijskim tretmanom. Uklonjene su dotrajale i neadekvatne plombe, obnovljena su slova na postamentu, a sva oštećenja su restaurirana prema formi, strukturi i boji. Izvedena je konsolidacija spomenika, kao i aseptička i hidrofobna zaštita.

Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918. godine u Požarevcu podignut je 1923. godine u delu grada koji se naziva Gornja mala. Nalazi se na raskrsnici Kosovske, Deligradske i Svetosavske ulice, a sastoji se od skulpture vojnika klesane u kamenu peščaru i postamenta obloženog belim venčačkim mermerom na kome se nalaze četiri spomen ploče od crnog granita sa urezanim imenima palih boraca u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Spomenik je Odlukom SO Požarevac 1991. godine utvrđen za nepokretno kulturno dobro spomenik kulture.

Ukupna vrednost izvedenih radova bila je 1.307.900,00 bez PDV-a, odnosno 1.569.480,00 sa PDV-om, a finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije – Sektora boračko-invalidske zaštite za radove na vojnim memorijalima i mestima stradanja u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari