Protokol o saradnji između sedam sremskih opština i Vukovarsko-srijemske županije potpisan je u Šidu i time je označen i administrativni početak saradnje između ova dva regiona, koja je postojala i u prethodnom periodu, a ogledala se u apliciranju zajedničkih projekata za sredstva IPA fondova. Protokol je kao zvaničan dokument dobio saglasnost Republike Srbije, kao i podršku Izvršnog veća AP Vojvodine.

– Ničega od ovoga ne bi bilo da nije bilo dobre volje i da nam nije pružena ruka prijateljstva. Opština Šid je sa općinom Njemci učestvovala sa zajedničkom aplikacijom kod IPA fondova za sredstva za razvoj sliva reke Bosut. U međuvremenu su se rodile i neke nove ideje za saradnju – rekla je Nataša Cvjetković, predsednica opštine Šid.

Saradnju sa ovom hrvatskom županijom već ima Južnobački okrug, a sada je to prošireno i na sremske opštine. Zamenik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju Miodrag Jovović istakao je želju pokrajinske vlasti da ovakvih inicijativa bude što više. On takođe smatra da je ovo dokaz da probleme treba spustiti i na niži nivo vlasti, jer mogu mnogo da učine na onim poljima koja se tiču kako njih samih, tako i šire.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić uveren je da se odnosi u privrednoj, kulturnoj, sportskoj i bilo kojoj drugoj saradnji između naših država moraju intenzivirati. -Kruna naše saradnje je potpisivanje ovog sporazuma. Mislim da ovako možemo doprineti da se i jedan i drugi prostor, Srem sa jedne i druge strane, lakše, brže i bolje razviju. Bitno je da zajednički projekti krenu, i da se realizuju. Nadam se da ćemo mi pokazati dobar primer kako odnosi između dve susedne zemlje treba da se razvijaju i čemu da teže – kaže vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dožupan Jovan Ajduković kaže da prošlost ne treba da bude nešto na šta se treba oslanjati, jer ona samo može biti kočnica u razvijanju ova dva naroda i njihovoj težnji ka evropskim integracijama, pa nam stoga ne treba retrovizor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari