U Zimbabveu su juče održani lokalni, parlamentarni i predsednički izbori na kojima se odlučivalo o budućnosti višedecenijskog predsednika Roberta Mugabea. Dugi redovi glasača formirali su se od ranog jutra na biralištima otvorenim u sedam časova po lokalnom vremenu.


Očekivalo se da će izlaznost biti velika među 6,4 miliona registrovanih birača. Glasači su na predsedničkim izborima odlučivali između Roberta Mugabea (89), na vlasti 33 godine, i njegovog protivnika, aktuelnog premijera Morgana Čangiraja. Pokret za demokratsku promenu (MDC) premijera Čangiraja optužio je u utorak Mugabeovu partiju Zanu-PF da je menjala izborne spiskove, što je predsednikova partija demantovala.

Čangiraj je bivši opozicioni lider koji se udružio sa Mugabeovom partijom u koaliciju i bio premijer. Sporazum o podeli vlasti sklopljen je uz pomoć vođa regiona posle spornih izbora u Zimbaveu 2008. godine i nasilja koje je usledilo. Mugabe, koji je izjavio da će otići s vlasti ako on i njegova partija izgube, mora da uveri međunarodnu zajednicu u ispravnost izbora zbog manipulacija i nasilja na prethodnim glasanjima.

Nijedan strani posmatrač nije dobio dozvolu da prati sutrašnje glasanje, a stranim novinarima su uskraćene akreditacije. Rezultati izbora očekuju se za pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari