INTERVJU Dragica Pavlović Babić, profesorka Filozofskog fakulteta: Šta zaista govore rezultati PISA istraživanja?

Ostavite komentar


  1. Da pogadjam: Kriva je Kurjaciceva vlast. Kurjacic najpre potisnu nase solidne banke, pa kamatu ubiraju stranci, pa ubi nasu industriju, tako da sa pelenama oko struka motamo kablove u trecerazrednim fabrikama za platu koju daje budzet Srbije kroz subvencije. Rezultati Pisa testa su plod visedecenijskog izgladnjivanja i desetkovanja domace prosvete, evo Kurjacic najavljuje da mu domaci Univerzitet (koji ne razume genijalnost Malog Sinise) vise i ne treba, vec ce dovesti americke Univerzitete. Srecom, tu je i opozicija koja budi nadu, evo, akademik Vladica Cvetkovic deli svoje vreme izmedju tribina ProGlasa i neizdrza da promovise Rio Tinto, hvali raskopavanje Srbije rudnicima, i grdi seljake u Nedeljicama i Jadru. Dakle, nije sve izgubljeno, Nada umire poslednja.

  2. Pitanje za profesorku…koji je procenat prolaznosti studenata na BU. Ako neki profesor ima procenat prolaznosti studenata na ispitu 20%, sta to govori o profesoru.
    Nepotizam i ucmalost su ubili obrazovanje.

  3. Postoji veoma visok stepen korelacije između nacionalnog nivoa koeficijenta inteligencije (IQ) s rezultatima, između ostalog, i na PISA testovima, tako da bi trebalo raditi na povećanju IQ u stanovništvu, ali nažalost, dešava se obrnut proces, i kod nas i kod drugih evropskih zemalja, u SAD, Kanadi….

  4. Davno je Ajnstajn rekao da ako nesto stvarno razumes i znas, to mozes da objasnis malom detetu ili nepismenoj babi, pa da i ono/ono shvati.
    A kod nas udzbenike iz fizike za osnovnu skolu pisu dr nauka, koji koriste terminologiju kao da se obracaju kolegama na nekom kongresu, gde predstavljaju svoj naucni rad, a ne deci koja prvi put cuju za te definicije i pojmove. Fizika je nesto sto je oko nas, pa i u nama, od 1.dana naseg zivota. I onda dodjemo u situaciju da dete kada procita lekciju iz udzbenika, koju vecini osnovnoskolaca izvan Bg predaje nestrucni kadar, nema vise pojma ni kako se samo zove.

Ostavite komentar


Društvo

"Ništa mi ne možete, ja sam Vučićev kum": Uroš Panić priveden i pušten u Budvi, a policija u Srbiji "traga" za njim i bratom 8

„Ništa mi ne možete, ja sam Vučićev kum“: Uroš Panić priveden i pušten u Budvi, a policija u Srbiji „traga“ za njim i bratom

Uroš Panić, sin Petra Panića, nekadašnjeg telohranitelja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, još jednom se našao u žiži javnosti, a ovog puta zbog hapšenja u Budvi prošle nedelje zbog neprijavljenog boravka u tom gradu, dok nadležni u Srbiji i dalje "tragaju" za njim i njegovim bratom zbog krivičnog dela posredovanje u vršenju prostitucije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.