Na listi RFZO još 22 inovativna leka 1Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u Beogradu danas su potpisani ugovori za 22 inovativna leka koji su na novoj listi lekova RFZO.

Na listu lekova, prema pisanju RTS, dodata su nova 22 inovativna leka za različita maligna oboljenja, kao i za multiplu sklerozu i za psorijazu.

V. d. direktora RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je na ceremoniji potisivanja ugovora da je, zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta i proširenju liste inovativnih lekova, povećana i dostupnost inovativnih terapija.

Na listi RFZO još 22 inovativna leka 2
Foto: Pixabay/Frolicsomepl

„U proteklih šest godina na listu inovativnih lekova stavljeno je njih 96. Budžet za njih je višestruko povećan i u ovoj godini bio je 30 milijardi dinara. Iznosi za inovativne lekove nisu jednokratni i nastavićemo sa stvaranjem inovativnih lekova“, rekla je Radojević Škodrić.

Prema saopštenju RFZO, novi inovativni lekovi su za sledeća oboljenja:

– Šest za karcinom dojke, tri leka za karcinom pluća, jedan lek za karcinom prostate, četiri leka za adjuvantni melanom, jedan lek za kolorektalni karcinom, jedan lek za karcinom jetre, jedan lek za multipli mijelom, tri leka za psorijazu i dva leka za multiplu sklerozu

Na listu je dodato i 36 novih lekova za bolesti koje se već leče o trošku RFZO – tzv. “no budget“ lista:

– Za HIV, hepatitis B, dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, anestetici, kontrastna sredstva, antidepresivi i druga oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari