RGZ zaključan zbog hakerskog napada, obustavljeni svi poslovi koji se tiču nepokretnosti 1Foto: EPA/DAVID CHANG

Građani i institucije, zbog hakerskog napada, ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) koji je preventivno zaključan, a ne zna se kada će ponovo biti u funkciji, izjavila je danas predstavnica RGZ Maja Radović.

Radović je za RTS izjavila da je od juće kada je počeo hakerski napad „preventivno zaključan kompletan sistem Republičkog geodskog zavoda i da je trenutni akcenat na čuvanju podataka“.

Ona je istakla da zbog toga trenutno nisu mogući bilo kakvi poslovi koji se tiču nepokretnosti, a pristup podacima nemaju ni ministarstva niti bankarski sistem, kome je to potrebno zbog izdavanja hipoteka.

„Kupoprodajne aktivnosti nisu moguće, od overavanja kupoporodajnih ugovora do lista nepokretnosti. Sve što se tiče tržišta nepokretnosti, od prodaje garsonjere do dobijanja građevinske dozvole trenutno nije moguće. Ni notari nemaju pristup sistemu u ovom momentu“, kazala je Radović.

Ocenila je da geoprostorni podaci predstavljaju „osnovu za suverenitet jedne države“ i da „ovaj sajber napad možemo tumačiti kao na napad na Srbiju“.

Radović je navela da je „okupljen tim stručnjaka“ koji radi na rešavanju problema, kao i da su „preduzete sve mere kako bi se zaštitili podaci građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari