RHMZ upozorenje: Hladno vreme i povećanje vodostaja reka 1Foto: KARL JOSEF HILDENBRAND/EPA

Republički hidrometeorološki zavod je za Srbijiju poslao upozorenje na hladno vreme, sneg i stvaranje snežnog pokrivača.

Navodi se da će, do 25. marta biti hladno sa pojavom jutarnjeg mraza i dnevnim temperaturama znatno ispod prosečnih vrednosti. Od srede do petka u svim krajevima Srbije padaće sneg i doći do stvaranja i povećanja visine sneznog pokrivača.

Na severu zemlje se očekuje snežni pokrivač visine 5 do 10 centimetara, u ostalim krajevima 10 do 20 cm, lokalno i više, saopštio je RHMZ.

U RHMZ se navodi da bi, građani trebalo da budu veoma obazrivi i da prate zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena.

U Beogradu je vodostaj Save 473 centimetra, a prema prognozama stručnjaka iz RHMZ-a, granica redovne odbrane od poplava, koja je na pet metara, biće „probijena“ već u četvrtak ili petak, piše „Blic“.

Kako ističe RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm.

Dunav raste nešto umerenije.

U petak bi Dunav mogao da poraste do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 cm), preneo je „Blic“.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom noći na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje naoblačenje sa intenzivnijim, uglavnom snežnim padavinama, piše u saopštenju tog preduzeća.

Ekipe putara sa svom raspoloživom mehanizacijom 24 sata intervenišu na terenu i posipaju kritične deonice u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura, moguće poledice i slabe vidljivosti na pojedinim deonicama, apelujemo na vozače da bez preke potrebe ne kreću na put, a ukoliko krenu da obavezno imaju zimsku opremu i lance u brdovitim i planinskim terenima, kao i da poštuju ograničenja brzine, saopštava se iz Puteva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari