RHMZ izdao upozorenje na obilne padavine: Gde postoji opasnost od izlivanja vodotokova? 1Foto: MUP/FoNet

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na obilne padavine na području Srbije za danas i sutra, a kako prognoziraju moguća su i izlivanja manjih bujičnih vodotokova narednih dana. Zbog obilnih padavina danas je na snazi narandžasti meteoalarm za područja Šumadije, Istočne i Jugoistočne Srbije, zapadne Srbije i Kosova i Metohije.

Kako navode na sajtu RHMZ, naranžasti meteoalarm znači da je vreme opasno.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, objašnjavaju iz RHMZ.

RHMZ izdao upozorenje na obilne padavine: Gde postoji opasnost od izlivanja vodotokova? 2
Foto: hidmet.gov.rs

Prema navodima meteorologa, danas će biti oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom.

„Veća količina padavina biće u drugom delu dana. U jugozapadnoj, južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde se očekuje i od 30 do 50 mm za 12 časova, lokalno i više“, navode iz RHMZ.

I u petak, 16. juna, zadržava se oblačno i sveže vreme povremeno sa kišom, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije sa uslovima za obilnije padavine, može pasti novih 20 do 50 mm za 24 časa.

Prema prognozama meteorologa, danas i sutra suvo će biti samo na krajnjem severozapadu Vojvodine.

Od subote padavine u slabljenju, a od nedelje se uglavnom očekuju na istoku i jugu zemlje.

Kako RHMZ navodi narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Promenljivo oblačno i postepeno toplije očekuje se posebno od utorka kada će u većini mesta najviša dnevna temperatura biti i oko 30 stepeni Celzijusovih.

Šef odseka u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković izjavio je jutros da se u Srbiji otklanjaju posledice poplava, ali da preti novi talas izlivanja, jer se od danas očekuju nove obilne padavine.

„Najteže je u opštini Kosjerić gde je 20 domaćinstava bez električne energije“, naveo je Milenković za RTS. Dodao je da nema ugroženih, ali da su odsečeni neki putni pravci.

RHMZ izdao upozorenje na obilne padavine: Gde postoji opasnost od izlivanja vodotokova? 3
Foto: RTS/printscreen

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari