Novo izlivanje reke Trnavice u Novom Pazaru, udruženje Savski nasip traži smenu direktora "Srbijavode" (VIDEO) 1Foto: Screenshot/Facebook

Bujična reka Trnavica u Novom Pazaru posle podne se, drugi put ove godine, izlila u jednom delu toka kroz grad.

Zvaničnici lokalne samouprave naveli su večeras da je voda prodrla u dvorišta nekoliko objekata u naselju Ćeramidžinica.

Naveli su da su sva javno-komunalna preduzeća, vatrogasno spasilačke jedinice, vojska i komunalna milicija na terenu.

„Ispumpava se voda iz dvorišta i kuća i dostavljaju pripremljene vreće sa peskom“, saopštila je Gradska uprava Novog Pazara.

Posle kratkotrajnih i obilnih padavina, u porastu su i ostali vodotokovi na tom području, a društvenim mrežama kruži video automobila kojeg nosi nabujala reka.

Građani su 2020. kao prioritet, posle lečenja dece, naveli „korićenje Trnavice“.

Krajem prošle godine je za proleće ove najavljeno korićenje, ali se u rešavanju tog problema nije odmaklo dalje od najave javne rasprave na tu temu.

Pre nekoliko meseci u istoj reci i u istom naselju su se utopila dvojica Novopazaraca.

Udruženej Savksi nasip pokrenulo je peticiju za smenu direktora „Srbijavoda“ Gorana Puzovića.

„Svake godine imamo velike poplave u gradovima i selima Srbije koje nanose ogromnu štetu, i odnose ljudske živote… Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode je nadležno za održavanje, izgradnju i čuvanje sistema za odbranu od poplava. JVP Srbijavode dopušta nelegalnu izgradnju u koritima reka, bušenje nasipa i druge opasne radnje zbog čega nam prete poplave, ugroženi su životi i imovina ljudi. Godinama građani prijavljuju oštećivanje sistema za odbranu od poplava Srbijavodama i oni ne preduzimaju mere iz svoje nadležnosti. Tražimo da se smeni Goran Puzović, direktor Srbijavoda, kao i da odgovara za nečinjenje prema zakonu“, naveli su oni u obrazoloženju.

Peticiju možete videti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari