Ristić: Neprihvatljivo da Beograd nema javno obeležje posvećeno Jasenovcu 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Direktor Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić ocenio je danas da je neprihvatljivo da u Beogradu ne postoji javno obeležje posvećeno jasenovačkim žrtvama, govoreći o inicijativi da leva obala Save u glavnom gradu ponese ime „Obala jasenovačkih žrtava“.

„Mi smo kao Muzej žrtava genocida bili konsultovani tokom izrade ove inicijative, naši stručnjaci su dali određene sugestije“, rekao je Ristić za televiziju N1.

Prema njegovim rečima, taj predlog je „najcelishodniji“, jer su do te obale „leševi iz Jasenovca i sa čitave teritorije genocidne Nezavisne države Hrvatske (NDH) stizali Savom“.

Na pitanje da li je u planu da se obeleži i Staro sajmište, Ristić je rekao da je vlada Srbije prošle nedelje osnovala Memorijalni centar Staro sajmište, koji će „postepeno zaživeti u narednim nedeljama i mesecima“.

„Muzej je ponudio logistiku da se memorijalni centar ‘postavi na noge’, obezbeđena su sredstva i radovi na centralnoj kuli treba da počnu krajem zime, a rekonstruisaće se i italijanski paviljon“, kazao je Ristić.

Naglasio je da će se dva objekta raditi naredne godine, a da će u narednih nekoliko godina čitav kompleks biti rekonstruisan.

Istakao je i da je zakonom o osnivanju tog memorijalnog centra lokalitet Topovskih šupa takođe zaštićen i da pripada memorijalnom centru.

„Više niko neće moći da interveniše i radi bilo šta neprimereno na lokalitetu memorijalnog centra Staro sajmište i lokalitetu Topovske šupe na Autokomandi“, rekao je direktor Muzeja žrtava genocida.

Upitan zašto je bitno da znamo šta se desilo u Jasenovcu, Ristić je rekao – „zato što se takva strahota može ponoviti“.

„I to se ponavljalo devedesetih godina, to se ponavlja, u manjem obimu ali sa istim karakteristikama, na Kosovu i Metohiji“, kazao je Ristić.

Prema njegovim rečima, ta inicijativa „nipošto ne znači mržnju prema drugima“.

„Naprotiv. Ukoliko smo utemeljeni u znanju, mi odbacujemo svaku vrstu mržnje, stereotipa“, naveo je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari