Rizik od kovida na radu prepoznat u EU 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Sve države Evropske unije prepoznaju da određni sektori poput zdravstva nose sa sobom profesionalni rizik od obolevanje od kovida 19. Pri tome, većina zemalja, njih 17, covid 19 vidi kao profesionalno obolenje u određenim sektorima, pokazuju rezultati istraživanja Eurostata.

Kako se navodi, Bugarska, Kipar, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Mađarska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka i Švedska covid 19 prepoznaju kao profesionalno obolenje.

Na drugoj strani Italija, Slovenija i Španija, kovid 19 posmatraju kao povredu na radu u određenim oblastima.

U ostalim državama ili nije definisano da li je kovid 19 profesionalno obolenje ili povreda na radu ili su obe mogućnosti predviđene.

Sektor u kome se najčešće kovid 19 posmatra kao profesionalno obolenje jeste zdravstvo kao i usluge socijalne zaštite.

Pojedine zemlje međutim i u drugim oblastima prepoznaju rizik od profesionalnog obolevanja od kovida. Tako u Estoniji vazdužni saobraćaj pripada oblastima u kojima je prepoznat rizik od profesionalnog obolevanja od kovida 19, dok su u Švajcarskoj obuhvaćeni i obrazovni sektor ali i vatrogasne službe.

Kriterijumi da bi kovid 19 bio prepoznat kao profesionalno obolenje uglavnom podrazumevaju da osoba ima simptome kovida 19, pozitivan PCR test ali i rad u uslovima gde je moguće zaražavanje odnosno kontakt sa osobom koja je mogla da bude prenosilac virusa.

Kako je ranije saopštio UGS Nezavisnost, Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da kovid 19 klasifikuju kao profesionalno obolenje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Rizik od kovida na radu prepoznat u EU”

  1. Ali je i rizik od KOVID FAŠIZMA prepoznat kao ogromna opasnost u celom svetu. Nikada u državama širom sveta nije postojalo toliko (lažno) i agresivno dušebrižništvo država za privatna fizička tela građana, što je, samo po sebi više nego ekstremno sumnjivo i nenormalno, i nikada se do sada nije toliko insistiralo na nasilnom (prisilnom) vakcinisanju potpuno zdravih ljudi fenomenalnog zdravlja, što je sve suprotno svim Konvencijama o ljudskim pravima pa i osnovnim postulatima medicinske nauke, koji isključuju svaku nasilnu medicinsku pomoć čak i teško bolesnima, a kamoli zdravim ljudima.

  2. Kod nas ce da se tretira isto kao sto se sada tretira hepatitis: nista posebno. Nema beneficiranog radnog staza, nema dodatnih dana odmora, nema veceg koeficijenta plate, nema zastitne opreme, nema nista.

  3. @Srdjan: Obavezna i prisilna vakcinacija nisu isto! Zamislite situaciju gde vi, sa ‘fenomenalnim’ zdravljem, savetujete nekog neodlucnog da se ne vakcinise zato sto je to sumnjivo. Iako mu od vakcine nece biti nista. U slucaju da se taj nevakcinisani razboli i ima teske posledice, vi kao pojedinac ste direktno odgovorni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.