Rod Stjuart: Na devetom nebu 1Foto: rodstewart.com

Posle Mika DŽegera, Eltona DŽona, Pola Makartnija, titulu viteza dobila je još jedna britanska rok i pop zvezda – Roderik Rod Stjuart.

On je titulu viteza dobio povodom 90. rođendana engleske kraljice Elizabete zbog zasluga u oblasti muzike i dobročinstva. Pošto ga je u viteza proizveo vojvoda od Kembridža princ Vilijam, Stjuart je priznao da je na „devetom nebu“.

– Sve je savršeno. Još da su mi mama i tata živi da me vide – rekao je posle svečanosti u Bakingemskoj palati na kojoj je bio u društvu supruge Peni Lankaster i dvoje najmlađe od osmoro dece, koje ima s pet žena.

Rođen je u Londonu 1945, u porodici škotsko-engleskog porekla, kao najmlađe od petoro dece Roberta i Elsi Stjuart. U 15. godini napustio je školu, da bi pomagao ocu u poslu i ostvario porodične snove o velikoj fudbalskoj karijeri. Iako talentovan za loptu, pod uticajem ljubimca Stjuartovih – američkog pevača i glumca Ala DŽolsona, fudbal je ranih šezdesetih godina prošlog veka zamenio rok muzikom, ali je celog života ostao vatreni navijač Seltika i škotske fudbalske reprezentacije.
Na početku karijere pevao je u više britanskih i australijskih rok grupa, da bi 1969. postao solo pevač sastava Faces. Iste godine snimio je i prvi solo album „An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down“, na kome su mu pomogli matični sastav i gitarista Ron Vud.

U grupi Faces, sa kojom se približio i bluzu, ostao je do 1975, a već posle trećeg samostalnog albuma učvrstio je status muzičke zvezde. Iza sebe ima veliki broj hitova sa šezdesetak singlova i četrdesetak rok, pop, bluz i džez albuma, rekorde na britanskim i američkim top-listama. U Rok kuću slavnih primljen je 1994, 2005. je dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih – broj 2093, a dve godine kasnije za doprinos muzici primio je i najveće britansko odlikovanje Orden Britanskog carstva. Na pragu 21. veka savladao je rak grla, ponovo „naučio“ da peva i vratio se na scenu, angažujući se istovremeno u humanitarnoj fondaciji „Grad nade“ za borbu protiv svih oblika raka, posebno kod dece.

Poznat po „otkačenosti“, životu na visokoj nozi, ali i poštovanju životnih vrednosti i strogom odgoju dece, Rod Stjuart se, prema prošlogodišnjoj listi bogatih Sandej tajmsa, sa bogatstvom od 150 miliona funti sterlinga ubraja među 20 najbogatijih ljudi u britanskoj muzičkoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari