Roditelji iz Pećinaca: Deca ostala bez mesta u vrtiću po nalogu lokalnog SNS moćnika 1Ilustracija BETAPHOTO-DRAGAN-GOJIC-

Ispred vrtića u Pećincima danas su se okupili roditelji za čiju decu više nema mesta u toj lokalnoj predškolskoj ustanovi. Oni za N1 kažu da su deca ostala bez mesta u vrtiću jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika. Roditelji za novonastalu situaciju optužuju poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je, kako za N1 tvrde svedoci koji su želeli da ostanu anonimni, direktorki predškolske ustanove u tom mestu i dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

Jelena Mihajlović, majka deteta koje je boravilo u vrtiću u Pećincima prethodne četiri godine, za N1 kaže da nema dileme da je Pantić taj koji odlučuje o sudbini njihove dece.

N1 su se, naime, javile dve majke koje su nakon protesta poljoprovrednika dobile informaciju da njihova deca koja su godinama išla u vrtić neće biti deo kolektiva.

„Moje dete boravi u ovom kolektivu četiri godine, redovno izmirujemo potraživanja. Samo nam je javljeno da je stavljeno na listu čekanja jer ne radimo. Mi se bavimo poljoprivredom, teško i pošteno zarađujemo naš dinar. Naše dete nema ko da čuva jer nemam kod koga da ga ostavim“, priča Mihajlović.

Ona dodaje da su deca puno poljoprivrednika stavljena na listu čekanja u vrtiću. „Zato što je moj muž učestvovao u protestu poljoprivrednika i jer je aktivan član DS-a. Na nas se vrši konstantan pritisak u opštini. Sada su udarili na decu, a na decu se ne udara, to je nešto najniže. Ovo je najveća sramota jedne opštine, jednog čoveka koji je ovo dozvolio“, naglasila je Mihajlović.

Kaže da su nakon što im je rečeno da su deca ostala bez mesta u vrtiću zvali direktorku, obraćali se inspekcijama, a da je jedini ko im je izašao u susret inspektorka iz Sremske Mitrorvice Snežana Konjević.

Roditelji su, dodala je, pisali svima mejlove – od predsednika države do predsednika opštine, a da direktorku predškolske ustanove nisu mogli da dobiju jer se „sklonila na odmor“.

„Niko nam nije dao objašnjene, telefonom smo obavešteni da je dete na listi čekanja, što je neverovatno“, rekla je ona.

„Mi radimo pošteno i imamo ustavno pravo da budemo na poljoprivrednom protestu i članovi DS“, navela je Mihajlović.

Majka dvoje dece Jelena Mažić kaže da je kod nje različita situacija u odnosu na Jelenu Mihajlović i da su i ona i muž zaposleni. Jedno dete Mažića u vrtić ide već četiri godine, a drugo dve. Sada su im samo javili da su na listi čekanja, a roditelji su očekivali da će samo da im potvrde da su deca i dalje u vrtiću.

Kaže da je zbog ovog problema pisala i predsedniku Srbije, da je „svima mogućim“ poslala mejlove i na Instagram profile, te da je i na instagram profilu predsednika postavila pitanje da li je to naša budućnost da lokalni moćnik odlučuje i da li će deca ići u vrtić.

Ona negira da je tačan argument da nema mesta u vrtiću, da u Pećincima i okolini ima više objekata sa dovoljnim brojem mesta.

„Kada sma pitala da mi navedu argument zašto su deca ostala bez mesta u vrtiću, a prijavljeni smo i suprug i ja, radimo, stigao je odgovor da je takvu odluku donela komisija“, navela je Mažić.

Kaže i da su danas došli da pitaju direktorku zašto su deca na listi čekanja i to pri samom dnu liste, ali da su naišli na zaključana vrata i u pravnoj službi i kod direktorke.

Majke iz Pećinaca posle svega najavljuju za sutra da će dovesti decu u vrtić i ako budu zatvorena vrata za njih.

„Nismo dobili nijedan papir. Kako mogu da nam stave listu čekanja bez papira, sutra deca idu vrtić“, poručuju majke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari