Roditelji iz Subotice čija su se deca otrovala hlorom na bazenu, kao i oni čija su deca doživela vršnjačko nasilje razmišljaju o tužbama protiv odgovornih 1Foto: N. Jakovljević/Danas

U slučajevima tegoba sa disanjem nastalih kao posledica isparavanja prekomerne količine hlora u malom bazenu u SRC “Prozivka” i pretrpljenog vršnjačkog nasilja u OŠ “Sonja Marinković” u Subotici, roditelji imaju osnov za pokretanje privatne tužbe i naknadu nematerijalne štete, kaže za Danas advokat Robert Sabadoš.

Nakon saopštenja JKP “Stadion”, u kojem se navodi da su članovi Vaterpolo kluba “Spartak” 18. novembra ušli u SRC “Prozivka” kojim upravlja ovo preduzeće, ignorišući obaveštenje da je objekat zatvoren, a mali bazen tretiran hlorom, čime je odgovornost za akcident, u kojem je najmanje 13 dece zatražilo lekarsku pomoć, a dvoje zadržano u bolnici na posmatranju zbog tegoba sa disanjem, prebačena na članove tog kluba, roditelji kažu da su “kivni i šokirani”, te da ima “puno stvari koje ne piju vodu i nisu u skladu s ovom izjavom”.

“Kivni smo i šokirani kako su mogli tako nešto da kažu uopšte. Moje dete je ušlo na redovan ulaz na koji ulazi svake večeri na bazen, bez ikakvog upozorenja, niko nije stajao na vratima”, kaže za Danas majka dečaka (12) koji trenira vaterpolo u subotičkom “Spartaku”, a koja je želela da ostane anonimna.

Ona dodaje i da je jedan roditelj, koji je lično odveo svoje dete do ulaza u SRC “Prozivka”, video na vratima plakat koji najavljuje takmičenje koje se održavalo narednog dana na bazenu, ali da obaveštenja o tome da je objekat zatvoren nije bilo.

“Niti smo dobili informaciju u grupi od naših trenera, što se, takođe, dešavalo. Uvek smo dobijali poruku da zbog toga i toga, utakmice, takmičenja ili tehničkog održavanja, taj dan deca ne idu na trening, a ovaj put nije bilo takvog obaveštenja. Ne verujem ni da bi treneri, jer nije toliko bilo bitno da se to veče trenira, po svaku cenu išli da treniraju pored nekog upozorenja”, ističe majka mladog vaterpoliste, dodajući da ako je Uprava kluba bila obaveštena, o tome mora da postoji neki pisani trag.

Zbog svega ovoga, roditelji saopštenje JKP “Stadion” ocenjuju kao “sramno” i “ponižavajuće”, kaže naša sagovornica koja je ovim povodom i pozvala nadležno preduzeće, te da pojedni razmatraju i da ih tuže.

“Čini mi se da ima besnih koji hoće da ih tuže, a i zaista su zaslužili, s obzirom na to da, baš kad sam zvala ‘Stadion’, rekla sam da u današnje vreme, kada i roboti greše, a kamoli ljudi, ljudski je bilo samo izaći i reći šta se desilo. Verujem da bi svako imao razumevanja jer, zaista, dešava se, bitno je da su deca dobro. Ali ovako izaći i napraviti nas, a povrh svega, deca će sad ispasti neki vandali, kao da su kroz neki dimnjak uskakali na bazen”, zaključuje majka dečaka (12).

Da primereno budu kažnjeni svi koji su odgovorni, traži i otac dečaka (13), koji je 21. novembra pretrpeo težak oblik vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Sonja Marinković”, gde su ga tri učenika napala s leđa, nakon čega je pao i povredio rebra i slezinu, koja mu je potom odstranjena u bolnici.

Prema jutrošnjim informacijama iz bolnice, dečak je u stabilnom stanju i lekari će odlučiti o daljem toku njegovog lečenja, dok škola danas pokreće vaspitno-disciplinski postupak tokom kojeg će se utvrditi kakve će mere biti izrečene učenicima, preneo je RTS.

“On se pokreće za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom periodu biće prisutan pojedinačni rad sa svakim učenikom, takođe i sa odeljenjem u kojem se oni nalaze, a na kraju svega toga izriču se i vaspitno-disciplinske mere jer je ovde ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno-korisni rad učenicima”, izjavio je za RTS direktor škole Pajica Bašić.

Bašić je naveo i da učenicima mogu da budu izreknuti ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na dvojku ili na jedinicu, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje.

Lokalni ombudsman: Roditelji se obratili za pomoć

Zbog slučaja isparavanja hlora u SRC “Prozivka”, predstavnik roditelja mladih vaterpolista obratio se Kancelariji lokalnog ombudsmana u Subotici, gde mu je ukazano na pravne procedure koji im stoje na raspolaganju.

“Prvo i osnovno, oni moraju pismeno da se obrate javnom preduzeću, da iznesu kakve posledice su deca imala, da pruže medicinsku dokumentaciju i potraže odgovor šta se desilo. Dakle, redovan opis događaja. Iz tog odgovora će se već videti u kom pravcu roditelji mogu krenuti dalje”, objašnjava za Danas lokalni ombudsman Erika Tot Salai.

Ona dodaje da su roditelji pitali i da li mogu da očekuju pravnu podršku Kancelarije u ovom slučaju, na šta im je odgovoreno da mogu, u okvirima njene nadležnosti.

“Mi nismo pravosudni organ ni tužilaštvo, dakle u toj sferi nemamo nikakve ingerencije, čak nam je i zabranjeno u toj sferi bilo šta da izjavljujemo, ali u sferi kako, gde, na koji način i koji im je put, da ne lutaju, tu mogu da računaju na našu pomoć”, kaže Tot Salai.

Kada je reč o slučaju vršnjačkog nasilja u OŠ “Sonja Marinković”, lokalni ombudsman naglašava da policija, tužilaštvo i škola treba da urade svoj deo posla, a da roditeljima deteta koje je pretrpelo nasilje još predstoji parnični postupak za naknadu štete.

“Osnovno je pravilo da za maloletno lice odgovaraju njegovi roditelji, ukoliko je učinjena materijalna ili nematerijalna šteta. To je osnovno zakonsko pravilo, znači pored svih ovih procedura, to je njihovo lično, jer pravosudni organi rade svoj posao, znači i MUP i tužilaštvo, to je mimo njihove inicijative, jer se po službenoj dužnosti gone i ispituju takva dela, škola po svojim protokolima ispituje slučaj, ali pošto je ovde dete imalo nematerijalnu štetu, možda i materijalnu štetu, predstoji im parnični postupak za naknadu štete. To su pravci kako roditelji mogu da vide ovaj sličaj”, obrazložila je Tot Salai.

Advokat: Roditelji u oba slučaja imaju osnov za pokretanje privatne tužbe

Prema rečima advokata Roberta Sabadoša, u slučaju isparavanja hlora u SRC “Prozivka” roditelji imaju osnov za pokretanje privatne tužbe i naknadu nematerijalne štete od JKP “Stadion”, za šta im je neophodna medicinska dokumentacija, odnosno moraju da postoje materijalni dokazi i uzročno-posledična veza između propusta ili neradnje koju je vršilo preduzeće i nastanka posledica.

“Ustanova koja se bavi pružanjem takvih vrsta usluga, kao što je bazen, registrovana je ustanova i ona je dužna da obezbedi normalne uslove, odnosno da korisnici normalno vrše ili koriste njihove usluge. Svako odstupanje od toga predstavlja osnov za eventualnu naknadu štete, ukoliko se pojavila neka šteta na strani korisnika. Dakle, tu nema nikakvih dilema, postoji odgovornost delatnosti firme ili ustanove koja radi to”, objašnjava za Danas Robert Sabadoš.

Slično je i kod škole, kaže advokat, navodeći da kod škole postoji odgovornost za vršnjačko nasilje, kako unutar, tako i van školskog dvorišta.

“To je prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja predviđeno da, ukoliko se to ustanovi, škola je dužna da vodi računa o tome. Ukoliko je dužna, to je utvrđena obaveza. Ako je obaveza ili propust na strani škole, naravno da ima zahteva za naknadu štete. Međutim, u isto vreme, i štetnik, dakle onaj koji je prouzrokovao štetu i njegov zakonski zastupnik, odnosno roditelji, takođe su odgovorni za eventualnu štetu koju je maloletnik učinio. Dakle, postoji čak i prekršajna odgovornost za tako nešto”, ističe Sabadoš, dodajući da je pitanje osiguranja sekundarno.

“Osiguranje, odnosno osiguravajuće kuće postoje zbog toga da onaj koji je osiguran i u nastanku osiguranog slučaja, ima pravo da mu se obrati i pomogne prilikom isplate štete. Osnovni dužnik je onaj koji je prouzrokovao štetu, odnosno koji nije bio dovoljno pažljiv da do toga ne dođe”, poručuje advokat.

Krivičke prijave protiv učenika

Subotička policija će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, podneti krivičnu prijavu protiv jednog 14-godišnjaka, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda.

Policija će protiv drugog 14-godišnjaka podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, dok će za trećeg dečaka, 13-godišnjaka, izveštaj proslediti tužilaštvu.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Subotica, sumnja se da su oni, pre dva dana, u jednoj osnovnoj školi u Subotici učestvovali u incidentu u kojem je teže povređen učenik osmog razreda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari