Roditelji svesniji rizika droga 1

Oko 80 odsto roditelja srednjoškolaca u Novom Sadu trudi se da ima aktivnu komunikaciju sa decom na temu narkomanije, a svega šest odsto njih smatra da dete „ne treba opterećivati sa tim pričama“, pokazalo je danas objavljeno istraživanje specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“.

Istraživanje, sprovedeno tokom juna na uzorku od 307 roditelja srednjoškolaca, pokazalo je da roditelji postaju svesniji tog rizika u odrastanju svoje dece, ali i iznedrilo potrebu za dodatnim osnaživanjem i boljim nivoom informisanosti kao preduslovom da se odgovori na izazove.

Ohrabruje u odnosu na rezultate iz 2010. godine veći procenat roditelja koji smatraju da je neopravdana podela na „lake i teške“ droge, 65 u odnosu na 44 odsto.

Veći je i procenat onih koji smatraju da je narkomanija problem koji se može rešiti (61:44 odsto), kao i veći procenat onih koji bi u slučaju potrebe potražili stručnu pomoć, čak 97 odsto u odnosu na 79 odsto iz 2010. godine.

Određene predrasude su, međutim, i dalje prisutne u značajnoj meri, pa tako čak 52 odsto roditelja smatra da narkomanija i nije „prava bolest“ nego više slabost volje i ličnosti, a 50 odsto misli da je za rešavanje problema potrebna samo „čvrsta volja“

Istraživanje pokazuje da i dalje postoji značajan procenat – 43 odsto roditelja koji imaju nizak stepen prepoznavanja jasnih pokazatelja zloupotrebe droga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari