Porodice žrtava masakra u Srebrenici 1995. pozvale su juče holandski sud da ukine imunitet Ujedinjenim nacijama u tužbi koju su podnele protiv svetske organizacije i države Holandije zbog toga što nisu zaštitile muslimanske civile, prenose agencije.
U Hagu je juče počeo glavni pretres po civilnoj tužbi koju je prošle godine podnelo oko 6.

Porodice žrtava masakra u Srebrenici 1995. pozvale su juče holandski sud da ukine imunitet Ujedinjenim nacijama u tužbi koju su podnele protiv svetske organizacije i države Holandije zbog toga što nisu zaštitile muslimanske civile, prenose agencije.
U Hagu je juče počeo glavni pretres po civilnoj tužbi koju je prošle godine podnelo oko 6.000 rođaka žrtava Srebrenice protiv države Holandije i UN. Oni traže od suda da prizna odgovornost Holandije i UN u masakru 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, koji su srpske snage pod vođstvom Ratka Mladića počinile u Srebrenici, koja je tada bila proglašena zaštićenom zonom pod zaštitom holandskih vojnika u sastavu UN.

Obeležavanje godišnjice zločina

Sarajevo – Organizacioni odbor za obeležavanje 13. godišnjice genocida u Srebrenici usvojio je program manifestacije koja će se održati od 27. juna do 17. jula. Centralna manifestacija će biti 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice. Sredstva u iznosu od oko 250.000 evra za obeležavanje godišnjice stradanja u Srebrenici, obezbedili su Savet ministara BIH i vlade oba entiteta. I ove godine biće dodeljene nagrade i priznanja u znak sećanja na žrtve, ali i promociju mira i tolerancije u svetu. Predstavnice udruženja porodica žrtava odlučile su da nagrada „Srebrenica 1995“ ove godine bude dodeljena američkom senatoru Džozefu Bajdenu zbog prijateljstva tokom rata u BIH. Dosad je u Memorijalnom centru u Potočarima identifikovano i sahranjeno 2.907 osoba.

Pravni zastupnik Holandije Bert Jan Hucagers rekao je da sud treba da se proglasi nenadležnim za tužbe protiv svetske organizacije, navodi agencija AFP. Hucagers je rekao sudu da su Bosanski Srbi krivi za masakr, a posebno general Mladić, i da je važno za UN da zadrži imunitet da bi mogle da sprovode svoju dužnost. On je rekao da se Holandija ne smatra odgovornom za zločine počinjene nad hiljadama Muslimana. Advokat koji zastupa porodice iz Srebrenice Marko Gericen rekao je da je Holandija dozvolila da interesi UN prevladaju nad interesima 6.000 žrtava i da njihove porodice posle 13 godina traže „priznanje i nadoknadu“, prenosi Rojters. Porodice oštećenih smatraju da se imunitet UN ne može primeniti u ovom slučaju. U odvojenom procesu u ponedeljak u holandskom sudu saslušane su dve pojedinačne tužbe protiv Holandije u kojima joj je pripisan nemar u slučaju Muslimana iz Srebrenice. Masakr u Srebrenici je jedini ratni zločin u ratu u bivšoj Jugoslaviji koji je međunarodni sud proglasio genocidom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari