Rodna kuća bana Jelačića na upravu Hrvatskoj zajednici 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu danas će svečano biti predata na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i hrvatski ministar spoljnjih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost se organizuje na dan rođenja Josipa Jelačića.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. U Hrvatskoj ga smatraju za jednog od najvećih nacionalnih junaka.

Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu zapravo ponovo je vraćena hrvatskoj zajednici još 19. jula ove godine.

Hrvatska zajednica raspolagala je tim objektom pre sedam i po decenija, a proces njenog otkupa i ponovnog vraćanja u posed bio je mukotrpan i trajao je 17 godina, podsetila je letos predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić.

Vlada Srbije obezbedila je 600.000 evra za otkup većeg dela objekta, podruma, prizemlja i jednog stana na spratu, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada i Srema.

Zadatak Fondacije „Ban Josip Jelačić“, koja će upravljati tim domom, biće očuvanje i predstavljanje kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasleđa hrvatske nacionalne manjine kroz afirmaciju lika i dela bana Jelačića.

Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na spratu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić.

Kuća nikada nije bila u vlasništvu porodice Jelačić, nego je dodeljena na korišćenje Franji Jelačiću, ocu bana Jelačića, koji je bio zapovednik Petrovaradinske tvrđave.

Kao najviši zapovednik imao je pravo da koristi i tu baroknu kuću u središtu Petrovaradina.

Pored muzejskog dela, deo kuće služiće za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smeštena i kancelarija Hrvatskog nacionalnog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari