Rodna ravnopravnost mora da se živi 1Foto: Shutterstock/nito

Dostizanje rodne ravnopravnosti u mnogim oblastima društvenog života, na tržištu rada, u obrazovanju, sportu, medijima, privatnoj sferi, i dalje predstavlja izazov u gotovo svim zemljama sveta. Postoje ipak specifičnosti problema koje su zajedničke zemljama Zapadnog Balkana, s obzirom na istu kulturnu klimu, zbog čega bi umreženost i regionalna saradnja među ženama bili verovatno najdelotvornija strategija u prevazilaženju prepreka koje ih povezuju.

Potrebu za udruženim delovanjem i njegov potencijal prepoznaje Evropski pokret u Srbiji, koji pokreće aktivnosti kroz mentorski program pod nazivom „Podeli svoje znanje“, uvezujući organizacije civilnog društva u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Dosadašnji učinak prve faze projekta predstavljen je i na istoimenoj konferenciji u Beogradu, na kojoj su govorile predstavnice nevladinih organizacija koje pružaju podršku ženama iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, mentorke i mentorine koje učestvuju u projektu, kao i ombudsmanke iz BiH i Srbije.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Dragana Đurica objašnjava za Danas da je program „Podeli svoje znanje“ jedan od aktivističkih projekata koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena.

– Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih praksi, umrežavanje i osnaživanje žena. Radeći na izgradnji ženske mreže, njihovom povezivanju, stvaramo jaču strukturu za podršku i saradnju žena u unapređenju njihovog položaja – kaže Đurica.

Iako su danas žene mnogo obrazovanije, kvalifikovanije i znatno više motivisane za tržište rada, nejednake zarade su i dalje izražen problem ne samo u Srbiji i regionu, već i u celoj Evropi. Jedan od uzroka jeste taj što žene nisu ravnopravne u privatnom životu, a nejednakost u domenu privatnog značajno se odražava na ostvarivanje njihovih društvenih uloga. Kako navodi direktorka Fondacije CURE iz BiH Jadranka Miličević, mnogo je žena na jakim pozicijama u državnim institucijama, „ali one ne smeju pokrenuti inicijativu“.

Dosad je na polju rodne ravnopravnosti na našim prostorima možda najviše postignuto u zakonodavstvu, ali da bi se zakoni adekvatno primenjivali, naročito zakoni o sprečavanju nasilja prema ženama, i da bismo uopšte, kako kaže Miličević, „živeli rodnu ravnopravnost“, ključne su promene kulturnih obrazaca.

Kako navodi poverenica Brankica Janković, „mlade žene imaju prepreke u iznošenju svog mišljenja i stavova, jer osećaju da ih okruženje osuđuje i odbacuje kao manje vredne“.

Program „Podeli svoje znanje“ upravo je fokusiran na promeni društvenih obrazaca koji zahtevaju osnaživanje žena kako bi bolje prepoznale i otvorene i skrivene mehanizme diskriminacije i neravnopravnosti. One bi trebale, kako kaže Đurica, da dobiju podstrek i snagu da se tome usprotive i zauzmu za sebe – dodatno i da pronađu podršku i snagu u samoj zajednici za to.

Kao mentorina u ovom programu učestvovala je Katarina Trnjaković, gde se prijavila posle završenih studija menadžmenta u sportu i nakon što je shvatila, kako kaže, „koliko malo žena radi u našoj sportskoj industriji, a da ne pričamo o visokim funkcijama“.

– Ovaj program zaista pruža mogućnost kako ličnog, tako i profesionalnog razvoja žena. Mene je spojio sa neverovatnom mentorkom čije je trenersko, menadžersko ali i diplomatsko znanje nemerljivo. Vrlo je pažljivo osmišljen i nije fokusiran samo na znanje, već i umrežavanje i međusobnu podršku – kaže za Danas Trnjaković.
Pored individualnog rada sa mentorkama, organizuje se i pregršt radionica, okruglih stolova i korisnih predavanja. Sve mentorine su iz vrlo različitih profesija, dodaje Trnjaković, sa vrlo različitim iskustvima i veštinama, ali „svaka od nas je mogla da izvuče mnogo toga iz ovih zajedničkih događaja“.

Finansijska savetnica i edukatorka Karolina Herbut učestvuje u programu „Podeli svoje znanje“ kao mentorka koja, kako kaže za Danas, želi da pokaže ljudima da finansije ne moraju biti komplikovane, teške i dosadne, a najvažnije su za naš kvalitet života.

– Kako ste finansijski pismeniji, tako postajete svesniji različitih mogućnosti za unapređenje vaših finansija, a samim tim i kvaliteta važeg života. Ta tema bitna je za sve, ali posebno za žene, jer manje zarađuju od muškaraca, više neplaćenih poslova obavljanju, preuzimaju više obaveza oko kućnih poslova, dece, brige o starima i bolesnima te tako im manje vremena ostaje da obavljaju plaćene poslove, da razvijaju karijeru, svoj biznis – navodi Herbut.

Ona ovaj program vidi kao dobru mogućnost ženama iz Srbije i BiH da se lično i profesionalno razvijaju, da prenose svoje znanje i iskustvo, da šire svoju mrežu kontakata.
– Neka žena će osnažena kroz program potražiti drugu, više odgovarajuću poziciju ili posao, neko će krenutni u promenu karijere, neko na „krilima podrške“ pokrene ili dalje razvije svoj preduzetički biznis ili projekat, bilo da je to u oblasti umetnosti, društvenog angažmana ili nekoj drugoj sferi. Zanimljivo je da se tokom programa dešavaju i dublji uvidi i promene, a isto tako i nakon programa – jer je često za veće promene ipak potrebno vreme – kaže Herbut.

Članak je nastao u sklopu aktivnosti projekta ”Razvoj uslova za regionalnu implementaciju mentorskog programa za žene Podeli svoje znanje – Bosna i Hercegovina”, koji podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Cilj projekta je regionalizacija mentorskog programa za žene ,,Podeli svoje znanje“ i izgradnja regionalne ženske mreže. Sadržaj ovog teksta nužno ne odražava stavove donatora ni Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, i za njega je isključivo odgovoran Evropski pokret u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari