Rodno zasnovano nasilje gorući problem u Srbiji 1Foto: Medija centar

Da se Srbija u najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma našla na 19. mestu na svetu po rodnoj ravnopravnosti od ukupno 156 zemalja, pohvalila se predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona smatra da je globalno prepoznato „sve što smo prethodnih godina uradili, bilo da je reč o većem broju žena u političkom životu, ekonomskom osnaživanju žena, borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Međutim, Jovana Gligorijević, novinarka i pomoćnica glavnog urednika nedeljnika „Vreme“ ističe za Danas da indeks sam po sebi ne znači ništa, jer se meri po unapred zadatim parametrima, „koji mere da li zemlja zadovoljava formu, te se iz brojeva, skorova i bodova ne vidi stvaran život žena u Srbiji“.

– Prvo, indeks rodne ravnopravnosti ne uključuje kao indikator zastupljenost rodno zasnovanog nasilja, koje je naš gorući problem. Zato ne čudi da smo se našli visoko na listi. Drugo, mi imamo solidnu zakonsku regulativu – nemamo zakon o rodnoj ravnopravnosti, ali imamo antidiskriminatorne zakone. Stepen primene te regulative niti se meri niti ga je moguće izmeriti, pa ne ulazi u računanje indeksa. Treće, problemi kakav je razlika u platama kod nas ne postoji baš često na papiru, do njega dolazi zato što majke češće uzimaju bolovanje za negu deteta pa im se više odbija od plate – objašnjava Gligorijević.

Kako ističe naša sagovornica, lako je biti na 19. mestu „kad smo deo evropske i hrišćanske kulture koja danas bolje sakriva patrijarhat, nego zemlje gde, na primer, vlada šerijatsko pravo, i koje su sasvim sigurno niže pozicionirane“.

U globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnoj ravnopravnosti 2021, po ekonomskoj ravnopravnosti Srbija se nalazi na 54. mestu, po obrazovanju na 59. mestu, po ravnopravnosti u oblasti zdravstva zauzima 89. mesto. Po političkom osnaživanju žena, Srbija se nalazi na 21. mestu – po učešću žena u parlamentu na 27. mestu, a po ministarskim pozicijama koje zauzimaju žene na 17. mestu.

U izveštaju se navodi da je Srbija jedna od pet zemalja koje su ostvarile najveći napredak kada je rodna ravnopravnost u pitanju, a Zorana Mihajlović je ukazala da je naša zemlja za čak 20 mesta bolje rangirana u odnosu na prethodni izveštaj, kao i da je bolje rangirana od svih zemalja u regionu, od kojih je najbliža Slovenija na 41. mestu.

Najbolje rangiran Island

U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma se ističe da je sada zbog pandemije korona virusa potrebno 136 godina za dostizanje rodne ravnopravnosti u odnosu na prethodnu procenu koja je iznosila 99,5 godina. Inače, Island je po 12 put najravnopravnija zemlja na svetu, a prate ga Finska, Norveška, Novi Zeland i Švedska.

Nema zdrave Srbije bez zdravog potomstva

Čajetina – Odbor za porodicu Zdrave Srbije (ZS) predstavio je juče program svojih budućih aktivnosti, a kao jedan od ključnih zadataka biće sprečavanje „prodora zapadne indoktrinacije koja propagira istopolne zajednice i novu rodnu ideologiju koja je u suprotnosti sa srpskim porodičnim vrednostima i tradicijom“. Kako je navedeno u saopštenju ZS, predsednik Odbora za porodicu ZS, Ljubivoje Ršumović, rekao je da je „značajno da se u svakom selu u kome se rađaju deca otvori vrtić a nakon njega i biblioteka, dom kulture i sve ono što će mladima ugraditi tradicionalne vrednost ovog podneblja“. Milenko Pavlov, glumac, poručio je da će ukoliko se usvoji predloženi Zakon o istopolnim zajednicama to biti podsticaj nerađanju i to upravo u vremenu kada je potrebno da i politički akteri ali i kompletna srpska javnost ustanu protiv fenomena bele kuge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari