Rodoljub Šabić: Politikanti raspiruju mržnju među narodima 1foto FoNet Milica Vučković

– Nekulturno, uvredljivo i preteće obraćanje nikad i nigde a pogotovo u međudržavnim odnosima ništa dobro nije donelo, naprotiv. Znaju to i funkcineri koji ga praktikuju i koji podstiču medije na isto ali to čine zarad sticanja jeftinih poena na unutrašnjem planu – ističe za Danas Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, upitan da prokomentariše koliko zapaljiva retorika usmerena prema Hrvatskoj utiče ne samo na međudržavne odnose, već i na građane.

Ana B. Iz Beograda je pre nekoliko dana imala negativno iskustvo na letovanju, a to povezuje upravo sa zapaljivom retorikom ovdašnjih političara, koja se pojavila odlukom Aleksandra Vučića da mimo svih protokola ode u privatnu posetu Jasenovcu.

Ani su na Braču tokom noći skinuli beogradske tablice, a na ovom ostrvu letuje godinama i nikada do sada nije imala problema.

– Ružne posledice ne snose političari, već obični građani koji se u poseti susednoj državi mogu suočiti sa neprijatnostima kakve pominjete pa i mnogo gorim. A politikanti koji to zapravo izazivaju i koji su do juče i jedni druge i cele narode vređali i titulirali kao ustaše, koljače, srbočetnike ili balije lako će “zaboraviti” na to. Oni će dočekivati jedni druge ljubazno, postrojavati odrede garde, razmenjivati poklone, dizati zdravice, pričati priče o regionu bez granica. Do prve prilike kad opet ocene da im se sejanje mržnje više isplati – zaključuje Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari