Rojters u intenzivnoj jedinici, domaćim medijima podeljene fotografije 1Foto: Klinički centar Vojvodine

U Vojvodini je evidentirana 191 osoba zaražena korona virusom, od toga je 68 u Južnobačkom okrugu, 12 u Zapadnobačkom, 17 u Severnobačkom, 40 u Južnobanatskom, 11 u Srednjebanatskom, 23 u Severnobanatskom i 20 u Sremskom okrugu, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je to rekao na konferenciji za medije u Pokrajinskoj vladi, a pokajinski premijer Igor Mirović dodao je da je od toga 55 obolelih u Novom Sadu. Pet pacijenata otpušteno je iz KCV na kućno lečenje.

Gojković je izjavio da je u KCV preminuo šesti pacijent ukupno od početka epidemije, a radi se o osobi iz Srema, koja je imala i druge bolesti.

Mirović i Gojković su naveli da potrebne medicinske opreme i zaštitnih sredstava u svim zdravstvenim ustanovama ima dovoljno i odbacili informacije da toga nije bilo dovoljno u Kliničkom centru Vojvodine, u kojem se nalazi centralni magacin takvih sredstava. Oni su odali veliko priznanje svi zdravstvenim radnicima koji se danonoćno bore na prvoj liniji fronta borbe protiv epidemije korona virusa.

Osvrćući se na situaciju u KCV, Mirović je kazao da je uprava te ustanove još u januaru obezbedila potdrebnu opremu i zaštitna sredstva da bi se izdržao prvi udar epidemije i naglasio da KCV ima najopremljeniju intenzivnu jedinicu i savremenu opremu u našoj zemlji.

„Zdravstveni sistem Vojvodine ima dovoljno opreme, ona se svakodnevno popunjava i do sada se nijednom nije dogodilo da neka zdravstvena ustanova nema opremu. Naravno, opremu koristimo racionalno“, kazao je Gojković. On je dodao da razume strah pojedinih zdravstvenih radnika, rekavši da neki nisu dovoljno samoedukovani, kao i da pojedni iznose neistine nezadovoljni svojim statusom.

„Neki daju nedogovorne izjave, ai nijedan lekar u KCV nije oboleo, samo je jedna medicinska sestra u intenzivnoj nezi zaražena, ali je virus dobila u porodici. Pet lekara epidemiologa je u izolaciji, a dva su zaražena“, kazao je Gojković.

On je naknadno potvrdio da je obolela jedna lekarka iz novosadske Hitne pomoći, koja se leči u KCV.

On je rekao da su svi mogli da se uvere u stanje u KCV jer su kamere Rojtersa, „najnezavisnije novinske agencije“, puštene u Intenzivnu jedinicu Corona centra KCV kako bi se svi uverili da se tamo radi i postupa po svim standardima koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Pada u oči, da su u srce bitke sa virusom korona puštene kamere Rojtersa, ali ne ijednog domaćeg medija, koji su na jučerašnjem presu samo dobili fotografije nekih obnovljenih klinika, a novinarka Ana Lalić je optužena za izazivanje panike i rušenje ugleda KCV, te uhapšena i noć provela u zatvoru.

Pomoć za izbegličke i romske porodice

Igor Mirović je rekao da je Pokrajinska vlada obezbedila hiljadu paketa pomoći najugroženijim izbegličkim porodicama, kao i pakete za pet hiljada romskih porodica u pokrajini.

Pola dana putuju podaci

Objašnjavajući zašto se znanto razlikuju podaci o broju obolelih koje su proteklih dana navodili pokrajinski zvaničnici od brojki koje se navode na centralnom sajtu Covid-19, Gojković je kazao da se svi podaci slivaju u Instit Batut i da je potrebno pola dana da se podaci srede, provere i objave. Kao da se šalju peške ili poštom, a ne elektronskom poštom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari