Roman o odrastanju 1

Debitantski roman Vadima Leventalja (1981) Maša Regina objavljen je nedavno u izdanju Arhipelaga u prevodu Dušana Patića.

To je prvi prevod neke knjige ovog ruskog pisca na srpski jezik.

Reč je o priči o mladoj ruskoj filmskoj režiserki Maši Regini koja je prošla put od studentkinje iz provincije do evropske zvezde koja čvrsto korača po crvenim tepisima Venecije, Berlina i Kana.

Roman je priča o tri njena muškarca, ali i istorija predane, žestoke i požrtvovane ljubavi, povest o neobično isprepletenim sudbinama junaka romana.

Pred čitaocem je inteligentan i žestok roman koji s nemilosrdnom psihološkom analizom i prodornom dubokom istinitošću pokazuje kakvu cenu plaća čovek zarad težnje ka kreativnom samoostvarenju.

Ono što se sa strane čini darom sreće, zasluženim i zavidnim uspehom, za junakinju se, zapravo, pretvara u tragičnu i nerazrešivu usamljenost koja je gleda pravo u oči ledenim užasom postojanja.

LJubav i smrt, priroda umetnosti i mesto umetnika u savremenom društvu – ključne su teme romana Vadima Leventalja.

Roman je istovremeno upečatljiva slika tri pozornice.

Jedno je ruska unutrašnjost iz koje je potekla Maša Regina, drugo je Peterburg u kome je odrasla i stekla umetničko ime, treće je Evropa kojoj teži i u kojoj teče jedan važan deo svog života i svoje umetničke sudbine.

Vadim Leventalj napisao je krajnje kompleksan roman o odrastanju koji pobuđuje čitaoca da prizove u sećanje Nabokovljevu Lužinovu odbranu i filmove Miloša Formana i Larsa fon Trira.

Kritičari smatraju da je Leventalj jedan od najistaknutijih mladih ruskih pisaca, pa čak i „jedinstvena nada nove ruske novele“.

Roman Maša Regina objavljen je na engleskom jeziku, a avgusta 2016. Leventalj je predstavljao Rusiju na Edinburškom internacionalnom književnom festivalu.

Roman je nominovan za nagradu Ruski Buker i ušao je u uži izbor za nagradu Velika knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari