Drugi polufinalni meč na Svetskom prvenstvu ni po čemu nije bio blizu goleade između Nemačke i Brazila, a više sreće u taktičkom nadmudrivanju imali su Argentinci, koji su zahvaljujući golmanu Serhiju Romeru eliminisali Holanđane sa bele tačke i obezbedili duel za „zlatnu boginju“. Golman „gaučosa“ zaustavio je udarce Flara i Snajdera, pa je Maksi Rodrigez, nakon što su pogodili Mesi, Garaj i Aguero, označio početak velikog slavlja izabranika Alehadra Sabelje.


Holandija – Argentina 2:4 / 0:0

Penali: Roben, Kajt – Mesi, Garaj, Aguero, Rodrigez. Grad: Sao Paulo. Stadion: Korintijans arena. Gledalaca: 61.789. Sudija: Cunejt Čakir (Turska). Žuti kartoni: Martins Indi, Huntelar (Holandija), Demikelis (Argentina).

Holandija: Silesen, Flar, De Fraj, Martins Indi (od 46. Janmat), Kajt, Blind, De Jong (od 62. Klasi), Vajnaldum, Snajder, Roben, Van Persi (od 96. Huntelar).

Argentina: Romero, Sabaleta, Demikelis, Garaj, Roho, Maskerano, Bilja, Perez (od 81. Palasio), Laveci (od 101. Rodrigez), Mesi, Iguain (od 82. Aguero).

 

Da li zbog strepnje da ne dožive sudbinu Brazilaca od prethodne večeri ili iz straha da ih jedna greška ne udalji od završne predstave, tek fudbaleri Argentine i Holandije vodili su više nego opreznu borbu za veliko finale. „Gaučosi“ su se u početku više trudili, pokušavali su uglavnom preko desne strane gde je delovao Laveci, ali nisu uspevali da pronađu „ključ“ za holandsku bravu. Jedini šut u okvir protivničkog gola u prvih 45 minuta uputio je Leo Mesi iz slobodnog udarca, ali je Silesen bio oprezan. Istina, nije mu ni bilo teško, jer je najbolji strelac Argentine na Mundijalu u tom 14. minutu ciljao ugao u kojem je stajala jedinica „lala“. Nije se slika menjala do kraja prvog dela, pošto izabranici Luja van Gala nisu imali ideju kako da ugroze Romera. Argentinci su novu šansu propustili preko Garaja, koji je u 24. minutu probao glavom nakon što se posle centaršuta iz ugla izborio sa Flarom, ali je lopta otišla preko gola. Laveci je „naterao“ sudiju Cunejta Čakira da prvi žuti karton pokaže u poslednjem minutu prvog poluvremena, pošto je Martins Indi jedino na taj način u nekoliko navrata uspevao da ga zaustavi. Svestan toga bio je i Van Gal pa je na početku nastavka Janmat zamenio Indija, a Blind dobio zadatak da motri na najraspoloženijeg „gaučosa“.

Nije to mnogo promenilo sliku na terenu, jer su Holanđani i dalje uglavnom pokušavali dugim loptama da pronađu Robena i Van Persija, koji su bili odlično čuvani, dok su Argentinci vrebali šanse iz kontri i polukontri. Prvi udarac u nastavku, kao i u prvom delu, uputio je Snajder, ali u oba navrata nije bilo potrebe da Romero zagreje dlanove. U igri sa puno kontakata na sredini terena, sa dosta dodavanja kojima se nije osvajao prostor već čuvala lopta, bolje su se snašli Južnoamerikanci, jer su bar s vremena na vreme pretili protivničkom golmanu. Čini se, praznim puškama. Iguain je posle nepunog sata igre bio u dobroj poziciji, ali nije uspeo centaršut Lavecija da preusmeri ka golu rivala, a još bolju šansu imao je u 75. minutu. Tada je sa ivice peterca pogodio spoljni deo mreže, mada ni eventualni pogodak ne bi bio priznat, jer je pomoćnik Čakira, istina bez razloga, podigao zastavicu i označio nepostojeću ofsajd poziciju. Desetak minuta kasnije probao je i Roho sa distance, ali je lopta išla pravo u Silesena. Holanđani nisu uputili nijedan udarac u okvir gola pre produžetaka, a poslednju priliku za takav scenario upropastio je Roben. Tačnije, Maskerano je izvanrednim klizećim startom izblokirao njegov udarac, nakon što je Roben dao sebi prejak for na svega nekoliko metara od gola Romera, pa je prvi put u istoriji Mundijala jedan polufinalni meč završen bez pogodaka.

Od početka dodatnih 30 minuta fudbaler Bajerna je preuzeo odgovornost zbog čega je bilo za očekivati da konačno pogodi i okvir gola. Učinio je to u osmom minutu prvog produžetka, ali je Romero bio dobro postavljen. Pokušali su i Argentinci da izbegnu jedanaesterce, ali je Silesen sačuvao smirenost prilikom pokušaja Palasija glavom (115), odnosno minut kasnije Rodrigeza iz voleja nakon centaršuta Mesija. Holanđani su nastavili svoj očajni niz, jer ni iz šestog puta nisu postigli pogodak u produžecima na svetskim prvenstvima. Tek sporadični „pucnji“ nisu bili pravi pa je „lutrija“ sa penala odlučila konačnog pobednika. U toj „lutriji“ kuglica se zaustavila na imenu južnoameričke reprezentacije, koja će protiv nemačke pokušati da ponovi uspeh iz 1986. kada je nošena „Božjom rukom“ Dijega Maradone podigla trofej namenjen najboljoj reprezentaciji sveta.

Mesi pretekao Maradonu

Leo Mesi je protiv Holandije odigrao 92. utakmicu u dresu sa nacionalnim grbom, čime je prestigao Dijega Armanda Maradonu. Ispred njega su po broju nastupa Havijer Zaneti (145), Roberto Ajala (115), Dijego Simeone (106), još uvek aktivni Havijer Maskerano (104) i Oskar Ruđeri (97). Na večnoj listi strelaca ispred Mesija, koji je postigao 42 gola, nalazi se samo Gabrijel Batistuta (56).

Crni flor za Di Stefana

Fudbaleri Argentine nosili su oko ruke crni flor zbog smrti Alfreda Di Stefana, koji je preminuo u ponedeljak u Madridu. Di Stefano je rođen u Buenos Ajresu, ali je fudbalski zenit dostigao u Realu i reprezentaciji Španije, iako je najpre nastupao za selekciju zemlje u kojoj je rođen. Naravno, pre početka meča minutom ćutanja odata je počast jednom od najboljih fudbalera svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari