Romski centar za žene i decu "Daje" traži reakcije zbog policijske brutalnosti u Brusu 1Foto: N. Kovačević

Romski centar za žene i decu „Daje“ saopštio je da je dečak romske nacionalnosti D.V. (16) nakon današnjeg privođenja u policijsku stanicu u Brusu pretrpeo zlostavljanje, usled kog se onesvestio.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, maloletnik je u stanju bez svesti prebačen u Hitnu pomoć u Brusu.

Članice Romskog centra za žene i decu „Daje“ su zahtevale da unutrašnja kontrola što pre ispita okolnosti i utvrdi odgovornost za zloupotrebu službenog položaja nad maloletnim detetom.

Prema rečima njegovog oca, koji je komunicirao sa predstavnicima Romskog centra, D.V. boluje od epilepsije, a sada strahuje da je ovaj događaj „doprineo narušavanju njegovog zdravstvenog stanja“.

Dok je policajac odvodio dete u stanicu policije, njegov otac kao jedini staratelj nije bio kod kuće.

„O nemilom događaju, u momentu dok je dete bilo u hitnoj pomoći, oca je obavestio policajac… romske nacionalnosti. Otac je odmah došao u stanicu Hitne pomoći. Po očevoj izjavi, policajac (mu) je rekao da ne očekuje da će on niti bilo ko iz policijske stanice svedočiti o policijskoj torturi. Tom prilikom je pomenuti policajac dao policijski poziv ocu za 19. april 2021. godine, u 9 časova“, navodi se u saopštenju „Daje“.

U saopštenju se dodaje i da je dežurni u policijskoj stanici predstavnicima „Daje“ rekao da je privođenje izvršeno jer se maloletnik nije odazvao ranijem pozivu policije, a da u razgovoru nije precizirao na koga je poziv glasio.

„Ako je poziv na današnji dan glasio na oca, zbog čega je policija privela sina? A ako je glasio na sina kako je moguće da privedu maloletno dete bez pratnje roditelja i pritom ga ispituju bez prisustva stručnog lica. U pozivu (ocu D.V.) piše da je neophodno da povede i sina. Obavestio je da je za tu priliku rezervisana stručna radnica koja može da razgovara sa maloletnim osobama. Na pitanje zbog čega je ovo prvo ispitivanje proteklo bez stručne osobe, rečeno je da nisu uspeli da obezbede stručno lice“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.