Prva zvezda Real Madrida i reprezentacije Portugala Kristijano Ronaldo drugu godinu za redom, a treću u karijeri, dobio je priznanje za najboljeg fudbalera sveta u izboru FIFA.

Ronaldo je Zlatnu loptu prigrabio ubedljivo (37,66 odsto glasova) zahvaljujući maestralnoj sezoni za „kraljevski klub“ sa kojim je osvojio jubilarnu desetu titulu prvaka Evrope, pehar u Kupu kralja Španije, kao i trofej na Svetskom prvenstvu za klubove. Portugalac je ovim uspesima doprineo sa 56 golova u svim takmičenjima, što je najbolji skor u pet najjačih liga Starog kontinenta, pa je iza sebe ostavio četvorostrukog laureata Lionela Mesija koji je takođe igrao odlično za Barselonu. U konkurenciji je bio i golman Bajerna i reprezentacije Nemačke Manuel Nojer, ali njemu nije pomoglo ni to što je sa „pancerima“ postao prvak sveta.

– Hvala svima koji su glasali. Zahvaljujem se i svom treneru i saigračima. Ovo je bila neverovatna godina. Nagrada je nešto jedinstveno i daje mi motiv da napredujem što više. Želim da postanem najbolji fudbaler svih vremena – istakao je Ronaldo nakon prijema Zlatne lopte.

Za razliku od Nojera, selektoru Nemačke Joakimu Levu je titula na Mundijalu donela priznanje za najboljeg trenera 2014. Kod dama, Zlatnu loptu je dobila Nemica Nadin Kesler.

„Puškaš“ Rodrigezu

Fudbaler Reala Hames Rodrigez dobitnik je nagrade „Ferenc Puškaš“ za najlepši gol protekle sezone. On je na Mundijalu u Brazilu igrajući za Kolumbiju matirao golmana Urugvaja prelepim šutem sa dvadesetak metara, pošto je loptu primio nakon nekoliko dodavanja glavama i iz okreta pogodio gornji desni ugao i to posle odbitka od prečku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari