RSE: U prvom tromesečju sledeće godine se očekuje podizanje optužnice protiv Radoičića zbog Banjske 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Očekuje da će pravosudne institucije Kosova u prva tri meseca 2024. godine podići optužnicu protiv bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, osumnjičenog za organizovanje oružanog napada u Banjskoj, javlja Radio slobodna Evropa (RSE).

Izvori RSE-a iz pravosudnog sistema na Kosovu naveli su da se vodi intenzivna istraga u tom slučaju, te da će tokom naredne godine biti podignute i optužnice za osobe koja su učestvovale u napadu.

Stručnjaci u oblasti pravosuđa ocenili su da je slučaj Banjska jedan od složenijih u kosovskom pravosudnom sistemu i dodali da je potrebno vreme kako bi se on istražio.

Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj uz navode da je „lično“ organizovao napad i sve logističke pripreme, te da o tim planovima nikoga nije obavestio.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je ranije rekao da je cilj napada u Banjskoj bio „da Srbija pripoji sever Kosova“, što je zvanični Beograd negirao.

Međunarodna policijska organizacija (Interpol) raspisala je poternicu za Milanom Radoičićem zbog dešavanja u Banjskoj, što je 7. decembra za RSE potvrdio ministar u vladi Kosova Nenad Rašić.

Kako je objasnio, poternica raspisana na osnovu zahteva ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, posredstvom misije UNMIK-a, jer Kosovo nije član Interpola.

S druge strane, Interpol nije konkretno odgovorio na upit RSE-a da li je raspisana poternica za Radoičićem, ali je napomenuo da ta organizacija raspisuje takozvane crvene poternice za nekom osobom, a ne nalog za hapšenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari