RTS je uslužni servis režima i sramota za sve građane Srbije 1foto FoNet RTS

Radio-televizija Srbije (RTS) zadovoljava isključivo potrebe vlasti i sramota je za svakog građanina naše zemlje, smatraju sagovornici Danasa povodom Izveštaja o poslovanju za 2020. godinu koji je Radio-televizija Srbije dostavila Narodnoj skupštini.

Podsetimo, u Izveštaju, koji je potpisao generalni direktor Dragan Bujošević, ističe se da je RTS u prošloj godini ispunio svoju osnovnu funkciju – da proizvodi i emituje program koji zadovoljava potrebe gledalaca i u funkciji je javnog interesa.

U izveštaju piše da je RTS prošle godine ostvario dobit od 2,8 milijardi dinara, da imaju manje repriza od Bi-Bi-Sija, da je prosečna plata oko 648 evra, da su posle višegodišnjeg poslovanja sa gubitkom, poslednjih pet godina poslovali sa pozitivnim finansijskim rezultatom…

Navodi se da i da samo na RTS-u mogu uživo da prate koncerte iz njujorške Metropoliten opere, da RTS ima najveće izdatke za sportski program i proizvodnju domaćih serija, kao i je jedan od najvećih uspeha Filmske redakcije, ali i RTS, bilo je prikazivanje južnokorejskog fima “Parazit” neposredno pre dodele nagrada Američke akademije za filmsku umestnost, Oskara.

Bodrožić: Informativni program je u službi jednog čoveka

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), ističe za naš list da oni koji „permanetno i svesno obmanjuju svoje sugrađane“ ne mogu imati njegovo poverenje i kada su u pitanju izveštaji o poslovanju.

Naš sagovornik verujem da će jednog dana direktorovanje Dragana Bujoševića i uređivanje informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića biti predmet ozbiljne revizije i analize, i da ćemo tada „moći da sagledamo rad RTS-a u svakom smislu, a u ovo doba straha i laži to je nemoguće“.

– Nesporno je da je informativni program u službi jednog čoveka i jedne partije, što je i protivzakonito i sramno, a to se lako može zaključiti nakon samo jednog dana praćenja Prvog programa RTS-a, a ponavljam da se ljudima koji su skloni takvim manipulacijama i slugeranjstvu vlasti ne može verovati ni po jednom drugom pitanju. Kad o njima pričam imam transfer blama, jer je takav javni servis, a pre svega mislim na informativni program, sramota za svakog građanina Srbije koji ima makar malo znanja o radu javnih servisa u zemljama Evropske unije i malo samopoštovanja – naglašava Bodrožić.

Sejdinović: Javni servis zadovoljava isključivo potrebe vlasti

Novinar Nedim Sejdinović smatra da je Izveštaj o poslovanju RTS-a za prošlu godini moguće dvojako tumačiti.

– Pod jedan, kao uspeh menadžmenta RTS-a da obezbedi dobre prihode i pozitivno poslovanje. S druge strane, međutim, možda se može reći da RTS deli sudbinu drugih medija u zemlji koji su uslužni servis režima, i koje stoga vlast na različite načine, direktno ili indirektno, izdašno potpomaže, dok veći broj nezavisnih i profesionalnih medija i novinara živi na ivici egzistencije – ističe Sejdinović za Danas.

Kako dodaje, to je ključna medijska politika naprednjaka – korupcija, ucena i obračun sa kritičkim medijima, kojima se onemogućava normalno poslovanje.

– Cinično je obrazloženje Dragana Bujoševića da ovaj javni servis zadovoljava potrebe gledalaca i da je u funkciji javnog interesa, jer to jednostavno nije tačno. On zadovoljava skoro isključivo potrebe vlasti i vladajućih ideoloških obrazaca. Nema većeg javnog interesa od kritičke kontrole vlasti, i u tome bi javni servis morao da ima izuzetno važnu ulogu, što kod nas svakako nije slučaj – ukazuje Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari