"Ako planiramo da ovde živimo, moraćemo da se borimo za vodu, zemlju i vazduh": Bušili pored Zaječara, došlo do izlivanja termo-mineralne vode (FOTO) 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Prilikom iskopavanja na lokaciji blizu Zaječara i sela Nikoličevo, gde se vrše istražne radnje, došlo je do izlivanja termo-mineralne vode iz bušotine.

Nešto posle 22 časa, dobili smo informaciju da je prilikom iskopavanja došlo do izlivanja termo-mineralne vode iz bušotine kod Nikoličeva pored Zaječara gde se vrše istražne radnje.

Utvrdili smo da se iz pravca bušotine zaista izliva veća količina tople vode, karakterističnog mirisa – sumpora, što je karakteristično za tu vodu.

Kroz razgovor sa radnicima koje smo zatekli na licu mesta saznali smo da je prilikom bušenja na dubini od 415 metara pronađena voda, te da se ista neprekidno izliva iz bušotine više od 24 časa.

"Ako planiramo da ovde živimo, moraćemo da se borimo za vodu, zemlju i vazduh": Bušili pored Zaječara, došlo do izlivanja termo-mineralne vode (FOTO) 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Oni su kazali da se u jutarnjim časovima očekuje da će biti obustavljeno izlivanje vode iz bušotine, ali nam nisu objasnili na koji način.

Firma koja vodi istražne radnje, umesto bakra i zlata, pronašla je toplu vodu, a kako i da ne pronađe, kada se nedaleko nalazi Banja Nikoličevo.

Na tabli smo videli da je investitor firma “TILVA” D.O.O. iz Beograda, a izvođač radova – DRILLEX INTERNATIONAL iz Bora. Projektant je takođe “TILVA” D.O.O.. Naziv projekta je Geološka istraživanja bakra, zlata i drugih rudnih mineral na prostoru Nikoličevo istok. Rešenje je izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Ako planiramo da ovde živimo, moraćemo da se borimo za vodu, zemlju i vazduh": Bušili pored Zaječara, došlo do izlivanja termo-mineralne vode (FOTO) 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Odbornik ispred “Zaokreta”, u lokalnom parlamentu, Uglješa Đuričković, za Danas kaže da su samo dva dana pre ovog nemilog događaja, Predrag Nikolić, aktivista Ekoistoka i on, posetili to mesto i govorili i upozoravali na to da upravo ovako nešto može da se dogodi.

“Predrag je posebno istakao da postoji opasnost da se nanese velika šteta podzemnim vodama, izvorima i da sve to može da ugrozi ne samo Nikoličevo, već i Zaječar dugoročno. Nažalost, samo dva dana kasnije se upravo to i dogodilo, prouzrokovano velikim nemarom onih koji imaju potpunu slobodu u našoj zemlji da rade šta hoće na štetu svih nas. Nadam se da je ovo poslednje, ali da bi tako i bilo neophodno je da Zaječarci postanu svesni u potpunosti opasnosti koja nam je na pragu. Ako planiramo da ovde živimo moraćemo da se borimo za vodu, zemlju, vazduh i to možemo samo zajedno”, poručio je Đuričković.

Miloš Stojadinović, odbornik političke platforme “Možemo bolje”, u lokalnom parlamentu, za Danas ističe da se ovde radi o istražnim radnjama za zlato i bakar, ali izgleda da su pronašli žilu koja vodi do banje Nikoličevo.

"Ako planiramo da ovde živimo, moraćemo da se borimo za vodu, zemlju i vazduh": Bušili pored Zaječara, došlo do izlivanja termo-mineralne vode (FOTO) 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Voda koja izlazi je topla, što govori da je reč o termo-mineralnoj vodi. Pitam, zašto se ne radi ništa da se ovo sanira. Voda se izliva pored magistralnog puta Zaječar – Bor, i već je prošlo više od 24 sata”, objašnjava Stojadinović.

Na društvenim mrežama Zaječarci negoduju, i pitaju “šta će još zahvatiti istočnu Srbiju“.

“A niste verovali da će biti Aqva park u Nokoličevu?”

“Vodovod će to rešiti, ja ih čekam godinu dana da me priključe na kanalizaciju, a tamo sve stručnjaci.”

“Ovo je veće bogatstvo od zlata i bakra”.

"Ako planiramo da ovde živimo, moraćemo da se borimo za vodu, zemlju i vazduh": Bušili pored Zaječara, došlo do izlivanja termo-mineralne vode (FOTO) 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Ovo nisu naši, naša država ne postoji. Radnici – fizikalci su možda naši, a firma je strana”.

“Eto ideja za toplotne pumpe da se grad greje”.

“Znao sam da će da nas unište. Zbogom banjo”.

“Igramo se sa prirodom, uskoro nećemo imati vodu”.

Komentari Zaječaraca govore, da su ljuti, i da se ne slažu sa ovim stvarima.

I Zaječarska inicijativa ukazivala na istražne radnje oko Zaječara

Podsećamo, iz Zaječarske inicijative, saopštili su maja prošle godine, da na području Kraljevice, veliki broj građana Zaječara primećuje i beleži vozila sa oznakama kompanije Ziđin, kao i opremu koja, po svemu sudeći, služi za ispitivanje tla u zaječarskoj park-šumi.

"Ako planiramo da ovde živimo, moraćemo da se borimo za vodu, zemlju i vazduh": Bušili pored Zaječara, došlo do izlivanja termo-mineralne vode (FOTO) 6
Foto: M. S. / Danas

“Razvezani kablovi, sonde i druga oprema i alati u vozilima, u više navrata su uočeni u prethodnim danima”, kazali su tada iz Zaječarske inicijative.

Prema njihovim navodima tada, zabrinutost Zaječaraca nije neosnovana, jer je krajem 2021. godine, u javnost procureo dopis, od 12. novembra 2021, kompanije Balkan Exploration and Mining iz Beograda u kojem ona obaveštava Gradsku upravu Zaječar, Geološku inspekciju i Sektor za geologiju i rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike – da 30. novembra 2021. počinju geološka istraživanja bakra i zlata na području „Kraljevice“ (TMK).

“Uvidom u mapu koja se nalazi sa sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, jasno se vidi da ovo područje zaista obuhvata južni deo Zaječara i prostire se gotovo da samog Grliškog jezera”, ističu oni.

Izvršni direktor Fondacije “Iskorak”, Dejan Perić, kazao je tada za Danas da je sa odbornikom u Skupštini Zaječara, Milošem Stojadinovićem, otišao do “Kraljevice” da vidi šta se dešava, pošto im je javljeno da se pojavio kamion kineske kompanije.

“Građani su nam javili da se pojavio kamion Ziđina, tačnije, kamion ćerka firme, koja se bavi istraživanjem rude, i da razvlače žice i postavljaju sonde. Mi smo otišli tamo, ali je kamion u međuvremenu otišao, ali smo zatekli žice i sonde”, istakao je Perić maja prošle godine.

Prema njegovim rečima to sve su oni pronašli na 200 metara od spomenika na Kraljevici, poznatijem kao “Vešala”.

“To je tačno ta parcela koja je na mapi označena kao istražno polje. Da ne bude nesporazuma, oni imaju dozvolu od države za te radnje”, objasnio je on.

Dopis koji se pojavio 2021. godine, je prema rečima Dejana Perića, dospeo je u javnost, “tako što je neko krišom fotografisao, i postavio na društvenim mrežama”.

“Tako smo mi za to saznali”, dodao je Perić.

On kaže da je zabrinut, kao i građani Zaječara, da se na 200 metara od grada, u park šumi “Kraljevica, otvori rudnik. Verovatno je zabrinutost sada veća, kada se vidi da je Zaječar sa svih strana okružen istražnim radnjama.

“Kao građani moramo da se borimo da ne dođe do otvaranja rudnika, bukvalno u centru grada. Ovo je nemar vlasti gde se naša rudna bogatstva daju strancima, sa rudnom rentom od tri odsto. Da ne govorim o ekološkoj šteti”, dodao je naš sagovornik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari