Rumuni dokazuju da nisu neprijatelji, Unija Rumuna – zbog Tepić smo svi „meta“ 1Konferencija za novinare predstavnika rumunske zajednice Foto: Medija centar1

Predstavnici rumunskih partija i organizacija zatražili danas su od javnog tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv reditelja Dragoslava Bokana, koji je na televiziji Pink opozicionu političarku Mariniku Tepić nazvao nacionalnim neprijateljem zbog toga što je Rumunka.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osuđuje propagandu mržnje i poziva nadležne da provere ima li osnova za krivično gonjenje. Romska partija krivičnu prijavu je već podnela, dok je Regulatorno telo za elektronske medije pokrenulo postupak protiv Pinka.

Prvi decembar u Rumuniji je nacionalni praznik. Umesto da danas slave, predstavnici rumunske zajednice u Srbiji tužni su kažu, jer moraju da brane svoja prava. I da dokazuju da nisu neprijatelji Srbije. Pre obraćanja novinarima, a i institucijama države, istakli su upravo ono što je Mariniki Tepić zamereno – poreklo: „Od majke Rumunke i od oca Rumuna, dede Partizana i pradede solunskog borca.“

Svaki od njih uverava da su Rumuni miroljubiv narod i da žive dobro sa svim zajednicama. Da bi tako i ostalo, od javnog tužilaštva zahtevaju.

„Da pokrene krivični postupak protiv Dragoslava Bokana zbog izazivanja nacionalne mržnje prema rumunskom narodu, a TV Pink da se ogradi od emitovanog priloga“, rekao je član Nacionalnog saveta Rumuna Daniel Petrović.

Prijavu protiv te kuće, a zbog „grubog nereagovanja novinara na očigledan govor mržnje” REM-u je podnela organizacija CRTA.

„Ovo je pitanje zaista elementarnog, pristojnog, normalnog, života u demokratiji. Mi i dalje formalno živimo u demoktratiji, a bavimo se stvarima koje ne da nisu odlika demokratije, nego dubokih devedesetih godina kada smo ipak živeli u ratu“, smatra Pavle Dimitrijević iz CRTE.

„Nije ovde pitanje samo Marinike Tepić, svi smo mi sada meta“, dodao je Živosav Lazić iz Unije Rumuna Srbije.

„Niko ne voli da mu neko crta metu na glavu. Sutra neće da se izjasni na popisu da je Rumun, baš iz tog razloga“, rekao je predsednik Federacije Rumuna Dragan Demić.

„Ja se nadam da mi u povratku kući nećemo da imamo neke batinaše ispred naših kuća ili ispred naših radnih mesta“, kaže potpredsednik Nacionalnog saveta Jon Magda.

Zato od predsednika države očekuju dela, odnosno garanciju bezbednosti, a ne izjave. Traže i da se, kako kažu, cirkus zaustavi, a ne da sa širenjem mržnje nastavi i na drugim televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

„Ima li Bokan mentora ili nema, neka javnost prosudi. I neka ti mentori vode računa da ne zloupotrebljavaju bratsku pomoć kad je Srbiji bilo potrebno“, rekao je Daniel Petrović.

Zbog označavanja Rumuna kao neprijatelja, obratiće se Rumunska partija u Srbiji i samom državnom vrhu Rumunije, kao i međunarodnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari