Rumunija nije poslala zahtev za izručenje Sebastijana Gice 1

Rumunija još uvek nije poslala Srbiji zvaničan zahtev za izručenje njenog državljanina Sebastiana Gice, koji je 14. aprila ove godine uhapšen u Beogradu, rečeno je Danasu u Ministarstvu pravde.

Gica, koji se već deset dana nalazi u ekstradicionom pritvoru u beogradskom Okružnom zatvoru u Bačvanskoj ulici, kako saznajemo u Višem sudu u Beogradu, nije podneo žalbu na rešenje ovog suda o određivanju pritvora.

NJemu je Vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu odredilo pritvor u trajanju od dva meseca. Nakon isteka ta dva meseca, veće ovog suda će se ponovo sastati da odlučuje o produženju pritvora.
Istovremeno, prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Rumunija ima još nedelju dana da pošalje zamolnicu, odnosno zvaničan zahtev za izručenje njenog državljanina. Međutim, čak i ako zamolnica ne stigne u tom roku, Rumunija može da zatraži od Višeg suda da Gici produži ekstradicioni pritvor do 40 dana.

Podsetimo, Sebastijan Gica je uhapšen 14. aprila u Beogradu. Kako saznajemo, on je priveden u blizini kuće koju je zakupio u Đušinoj ulici. Prilikom hapšenja bio je u društvu brata, a sa sobom je imao falsifikovana slovenačka dokumenta na ime Aleksandar Ivanović.

Rumunski mediji su još početkom marta pisali da se Gica skriva u Srbiji, a prema Danasovim saznanjima, iz tog razloga su i zvaničnici rumunske policije pre mesec dana dolazili u Beograd.
U Rumuniji Gica se tereti zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. On je jedan od osnivača desno orijentisane Ujedinjene partije Rumunije i, kako pišu rumunski mediji, blizak prijatelj bivšeg premijera Viktora Ponte. Gica je bio poslanik u rumunskom parlamentu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Pored političke karijere, Sebastijan Gica je bio uspešan i na poslovnom planu. On je vlasnik jedne rumunske televizije i nekoliko IT kompanija. Između ostalog njemu se stavlja na teret da je zahtevao mito od drugih IT kompanija da bi im namestio poslove sa državom. Takođe, istražuje se i poreklo novca koju je 2012. godine uplatio fondaciji Tonija Blera, kako bi bivši britanski premijer posetio Rumuniju.

Sebastijan Gica se od 19. decembra prošle godine nalazio u bekstvu.

Uhapšeno 16 carinika

Policija je juče uhapsila 16 carinskih službenika i odgovorno lice jednog preduzeća, osumnjičene da su budžet Srbije oštetili za više od 11,5 miliona evra. Sumnja se da su zaposleni u Upravi carina skoro godinu dana robu, pre svega cigarete uvezene iz inostranstva, fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Na taj način su, naveo je Stefanović, nesavesnim postupanjem primili u rad nekompletnu, nepravilnu i falsifikovanu dokumentaciju i omogućili oslobađanje od carine, poreza, akciza i drugih posebnih dažbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari