U nastojanju da istaknu jači međunarodni uticaj najpre je Kina obećala 10 milijardi dolara pozajmica zemljama Centralne Azije, dok je Rusija još jednom osporila dominaciju američkog dolara kao globalne rezervne valute. Na prvom samitu četiri ekonomske sile u usponu – Brazil, Rusija, Indija i Kina, skupina poznata pod skraćenicom Bric, koji je održan u ruskom Jekaterinburgu, kineski lider Hu Đintao najavio je pozamašnu pozajmicu regionalnoj grupi zemalja koja uključuje Rusiju i četiri zemlje Centralne Azije.

Ovakav potez Hua, istakao je snagu Kine i njenu ulogu u Šangajskoj organizacija za saradnju, šestočlanu grupu država čiji su se lideri takođe sastali juče podno Urala. S druge strane, njegov ruski kolega i domaćin Dmitrij Medvedev apelovao je na učesnike samita da što pre donesu novu globalnu rezervnu valutu koja bi mogla da parira dolaru. „Nijedan novčani sistem ne može biti uspešan ukoliko imamo finansijske instrumente označene u samo jednoj valuti. Moramo ojačati međunarodni finansijski sisitem ne samo tako što ćemo ojačati vrednost dolara već i stavranjem druge rezervne valute“, izjavio je Medvedev.

Ekonomski savetnik ruskog predsednika Arkadi Dvorkovič kaže da Rusije može staviti deo svojih novčanih rezervi na menice izdate u Brazilu, Kinu i Indiji. Rusija bi mogla da se opredeli za takav potez ukoliko i preostale tri članice Birc preduzmu recipročne napore ne bi li finanijski instrumenti bili raznovrsniji, smatra savetnik Medvedeva. Dvorkovič takođe predlaže da bi rublja, juan i zlato trebalo da budu deo oživljene korpe valuta u formi vrednosti specijalnih prava vučenja MMF. Dvorković dodaje da bi stvaranje novih novčanih rezervi pomoglo distribuciji globalnog bogastva na mnogo pošteniji način i ohrabrilo ekonomske lidere da vode balansiranu ekonomsku politiku.

I dok članice Brica zajednički tragaju za većom ulogom u stvaranju novog globalnog finansijskog poretka i kontrateže Zapadu i Japanu, često imaju i kontradiktorne interese usled čega je kovanje jedinstvene politike težak zadatak. Kina i Indija imaju pozamašne rezerve radne snage, dok se Rusija i Brazil mogu pohvaliti bogatim prirodnim izvorima. Kina je glavni potrošač prirodnih izbora, za razliku od Rusije i Brazila koji su najveći proizvođači. Dok Kina želi niže cene nafte, Rusiji i Brazilu odgovaraju veće cene nafte.

Na marginama samita zemalja Bric, Medvedev se sastao i sa iranskim liderom Mahmudom Ahmadinedžadom, koji je izjavio da je „era imperijalizma“ završena i da su potrebne „radikalne promene“ radi prevazilaženja svetske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari