Rusija: Optužbe za hakerske napade su zapadna propaganda 1Foto: Freeimages / Paul Pasieczny

Zapadne optužbe na račun GRU-a su deo dugotrajne kampanje klevetanja Moskve, kaže Sergej Rjabkov, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Rusija je odbacila i okarakterizirala kao „propagandu“ holandske i britanske optužbe da su ruski obaveštajni agenti izveli seriju hakerskih napada.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je te optužbe kao izmišljotinu, navodeći da te tvrdnje odražavaju „zapadnu paranoju o svemoćnim ruskim sajber špijunima“, navodi Associated Press.

Velika Britanija i Holandija optužile su u četvrtak rusku vojnu obaveštajnu agenciju GRU za izvođenje niza hakerskih napada, uključujući napade na Organizaciju za sprečavanje hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu i druge međunarodne agencije.

Posle tih navoda, Evropska unija i NATO osudili su Rusiju za „agresivno“ i „bezobzirno“ ponašanje, prenosi Beta.

Rusko ministarstvo je navelo da bi cilj iznetih optužbi moglo da bude stvaranje „neophodnog političkog okruženja“ pre sastanka OPCW-a sledeće sedmice, na kojem bi zapadne zemlje mogle da ovlaste tu organizaciju da imenuje krivce za hemijske napade.

Rusija se tome protivi jer smatra da takav autoritet treba da poseduje jedino Veće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je ranije u četvrtak da su zapadne optužbe na račun GRU-a dio dugotrajne kampanje klevetanja Moskve.

Prema navodima agencije Interfax, Rjabkov je rekao da su SAD i njihovi saveznici „izgubili osećaj za meru i normalnost“ i da će nastaviti da iznose nove optužbe protiv Rusije.

On je dodao da Rusija nema nameru da se meša u novembarske izbore u SAD niti u unutrašnja pitanja neke druge zemlje.

Ministarstvo pravde SAD-a podiglo je ranije u četvrtak optužnice protiv sedam ruskih vojnih obaveštajaca za hakiranje antidoping agencija i drugih organizacija.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari