Rusija je poslala flotu ratnih brodova u Sredozemno more, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi. Istovremeno, zvaničnici spominju mogućnost evakuacije ruskih građana iz Sirije.


Ministarstvo je saopštilo da će upućeni brodovi zameniti ruske ratne brodove koji su u Sredozemnom moru od novembra. Ruska baza u sirijskoj luci Tartus jedina je pomorska ispostava Rusije van zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Ruske diplomate su izjavile prošle sedmice da Moskva priprema plan za evakuaciju hiljada Rusa iz Sirije ako to bude potrebno.

Moskva je glavni saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada i štiti ga od međunarodnih sankcija, navodi AP. Asadov režim se od marta 2011. godine razračunava sa protivnicima. Ovaj sukob, započet protestima, pretvorio se u građanski rat u kome je do sada izgubljeno više od 40.000 ljudskih života.

Borbe su se juče vodile između pobunjenika i oružane grupe Palestinaca na strani predsednika Asada, u palestinskom izbegličkom kampu u Damasku, javili su aktivisti na terenu. Organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da se borbe vode u kampu Jarmuk, protiv palestinske grupe Narodni front za oslobođenje Palestine – Glavna komanda (PFLP – GC).

Opservatorija je dodala da su palestinski civili bežali iz logora u pokušaju da se sklone od nasilja. Na početku pobune protiv Asada u martu 2011. godine pola miliona sirijskih Palestinaca držalo se izvan sukoba. Kako se sukob razvijao, većina Palestinaca deklarativno je podržala pobunjenike, dok su malobrojne grupe poput PFLP-GC stale na stranu režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari