Rusija žali zbog „nediplomatske“ izjave premijera Japana Naoto Kana povodom posete predsednika Dmitrija Medvedeva Kurilskim ostrvima. Ova izjava je potpuno drugačija od tona poštovanja i razumevanja, koji je obeležio sastanak premijera Naoto Kana i predsednika Medvedeva prošle jeseni – izjavio je juče ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.


Premijer Japana juče je u govoru posvećenom teritorijalnom sporu sa Rusijom nazvao posetu predsednika Dmitrija Medvedeva južnim Kurilima kao „neoprostivu uvredu“ i dodao da je pitanje ostrva izuzetno važno za Japan. Rusija se neće „ni danas ni sutra“ odreći suvereniteta nad Kurilskim ostrvima na koje prava takođe polaže i Japan, rekao je diplomatski savetnik Kremlja Sergej Prihodko, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

Spor oko ostrva, koja se u Japanu nazivaju Severna teritorija, već 65 godina sprečava potpisivanje mirovnog sporazuma između dve zemlje.

– Ako su reči japanskog premijera verno prenete, treba da se pripremimo za težak period. Ono što Japanci nazivaju uvredom za nas su radne posete ruskog šefa države koje će se svakako nastaviti – rekao je Prihodko.

Medvedev je početkom novembra 2010. bio prvi šef ruske države koji je posetio južne Kurile, lanac ostrva koji se prostire južno od poluostrva Kamčatka do severa Japana. Ostrva su obećana Sovjetskom Savezu na konferenciji na Jalti 1945. ali Japan, pobeđena strana u Drugom svetskom ratu, tvrdi da ta četiri ostrva ne spadaju u arhipelag Kurila kojeg su se odrekli na mirovnoj konferenciji u San Francisku 1951. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari