Rusija svoje interese stavlja u prvi plan 1Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT

Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji osudio je večeras agresiju Rusije na Ukrajinu.

„Sa dubokom zabrinutošću reagujemo na agresiju Rusije na Ukrajinu i to smatramo kao najgrublje kršenje međunarodnog prava, prema kojem se garantuje teritorijalna celovitost i suverenitet zemalja – članica Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju“, ističe se u saopštenju za javnost koje je Savet prosledio nakon sednice koja održana večeras u Kuli.

U saopštenju se ukazuje da između ukrajinskog i srpskog naroda vlada međusobna principijelna politika koja se ogleda i u nepriznavanja nezavisnosti Kosova i „pozicije Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Republike Srbije, kao i pozicija podrške Srbije teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, uključujući i Autonomnu Republiku Krim“.

Rusija svoje interese stavlja u prvi plan 2

„Ukrajina je oduvek znala da prepozna agresiju kao pojam međunarodnog prava i tako je okarakterisala i bombardovanje naše zemlje 1999. godine i slanjem zvaničnih pisama podrške narodima Savezne Republike Jugoslavije, a što je bila pružena ruka prijateljstva ove zemlje u tadašnjim teškim vremenima po nas“, naveo je ukrajinski Savet.

U saopštenju se ističe da pozivom međunarodnoj zajednici da se prizna Krim kao deo Rusije i poredeći to sa Kosovom i Metohijom „Rusija svoje interese stavlja u prvi plan i ugrožava međunarodno pravo i interese Srbije u odbrani Kosova i Metohije“.

Dodaje se da je Ukrajina Budipeštanskim sporazumom u zamenu za dobrovoljnu predaju i odricanje od nuklearnog oružja dobila garancije i od Rusije kao jednog od potpisnika za teritorijalnu celovitost i suverenitet.

„To je prekršeno. Kao državljani ove zemlje, sa svim pravima i obavezama, pozivajući se na dostojne slavne pretke i heroje ovih prostora, koji su znali i bili toliko smeli da razdvoje pravdu od nepravde i podignu glas i mač u odbranu časti, najoštrije osuđujemo napad Rusije na Ukrajinu“, poručio je Savet.

U saopštenju je navedeno i da će u narednim obraćanjima Savet obavestiti javnost na koje načine je moguće uputiti i pružiti pomoć građanima Ukrajine.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari