Ruski ministar zdravlja: Sputnjik V efikasna 83 odsto protiv delta soja korona virusa 1Vakcina Sinofarm Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je oko 83 odsto protiv delta varijante korona virusa, što je manje nego što se prethodno mislilo, izjavio jedanas ruski ministar zdravstva Mihail Muraško, javlja Rojters, pozivajući se na ruske medije.

Ruske vlasti su za porast broja zaraženih u junu i u julu okrivile zarazniju delta varijantu i nespremnost stanovništva na vakcinaciju uprkos činjenici da je na raspolaganju dovoljno vakcina.

Institut Gamaleja, koji je razvio Sputnjik V, u junu je objavio da je ta vakcina efikasna oko 90 odsto protiv delta soja.

„Poslednji rezultati pokazuju da je efikasnost oko 83 posto“, citirala je agencija TASS ministra Muraška.

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gincburg danas je u intervjuu za list Izvestija da je Sputnjik V siguran i efikasan protiv svih sojeva korona virusa.

Nacionalno regulatirno telo odbrilo je za korišćenje četiri ruske vakcine, a od početka pandemije među 144 miliona stanovnika registrovano je oko 6,5 miliona slučajeva zaraze korona virusom i više od 167.000 umrlih.

Godišnjica Sputnjika V

Sputnjik V je siguran i efikasan, izjavio je danas izvršni direktor proizvođača ruske vakcine protiv korona virusa, fonda RDIF Kiril Dimitriev povodom prve godišnjice od registracije te vakcine ,navodeći da efikasnost dokazuju podaci sa terena.

Pošto je ponuđeno partnerstvo za proizvodnju Sputnjika V u 14 zemalja, uvereni smo da samo zajedničkim snagama možemo pobediti ovaj virus, rekao je danas Dimitriev u video obraćanju povodom godišnjice registracije vakcine koju je razvio ruski institut Gamaleja.

Prema podacima RDIF, vakcina Sputnjik V trenutno je registrovana u 69 zemalja, ali i dalje čeka na odobrenje za upotrebu Evropske agencije za lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari